Spor vydavatelů kvůli převzetí Brutal Legend
zdroj: tisková zpráva

Spor vydavatelů kvůli převzetí Brutal Legend

16. 2. 2009 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Activision Blizzard vyhrožují EA žalobou, zdá se ale, že ti v tom jsou nevinně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když se EA koncem loňského roku ujali heavymetalové akce Brutal Legend, byla to dobrá zpráva hned nadvakrát: jednak proto, že nové dílko od autorů Psychonauts či Grim Fandango tak přecejenom našlo vydavatele, a ostatně v druhé řadě i kvůli tomu, že pro EA jde do jisté míry o velký risk (což připustil i jejich šéf).

Nicméně všechna čest, nebojí se investovat do značky, která s největší pravděpodobností peníze nevydělá, ale možná si najde svou fanouškovskou komunitu. A tak to přece správně má být: z dojných krav typu Need for Speed či série NHL se platí ty hry, které nemají šanci vydělat ani polovinu, ale přesto nevyšumí do ztracena. Tedy, tak by to alespoň správně mělo být (a vypadá to, že od nástupu Johna Riccitiella se EA k tomuto modelu pozvolna vrací).

O to je překvapivější zpráva, že původní vydavatel Brutal Legend, dnes již neexistující Vivendi Games, která se vloni přetvořila v Activision Blizzard, má s převzetím hry společností EA problém. Podle amerického Variety totiž právníci Activision Blizzardu poslali stížnost jak do EA, tak přímo vývojářům z Double Fine. Ti prý neměli právo svou hru postoupit novému vydavateli, protože Activision Blizzard v té době ještě o ničem nerozhodl a "vše bylo stále předmětem vyjednávání".

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Že to nedává smysl? Správně by přece v Activision Blizzard měli být rádi, že se zbavili břemene (kterým vzhledem k malým finančním vyhlídkám z prodeje titul Brutal Legend jistě je) a přitom je nebudou kamenovat fanoušci designéra Tima Schafera nebo potažmo Jacka Blacka za to, že "ti velcí a rádoby důležití byznysmeni nám zase zrušili jednu báječnou hru".

Podle nejmenovaných zdrojů Variety jsou za celou kauzou peníze: Activision Blizzard totiž zřejmě doufá, že se mu tímto vydíráním podaří z EA vymámít ještě pár desítek tisíc dolarů. V zákulisí se šušká, že převzetí práv na Ghostbusters (pod Atari) nebo The Chronicles of Riddick: Dark Athena fungovalo na stejném modelu. Je ovšem ve hvězdách, jak taková věc může dopadnout. Podle právních analýz se zdá, že Activision pozbylo práv na titul proto, že se jim nepodařilo hru vydat do slibovaného termínu loňského podzimu. A stejně tak bude jistě předmětem sporů, zda má Activision Blizzard právo se soudit o hru, jejíž smlouva byla uzavřená pod hlavičkou Vivendi Games.

Jisté je alespoň tolik, že existenci a brzké vydání Brutal Legend to jistě neohrozí. A soudě dle reakce EA se nakonec nebude konat ani žádné doplácení: "Pochybujeme, že by se Activision chtěli soudit. Vždyť to by bylo, jako když manžel opustí svou rodinu a pak chce soudit svoji ženu za to, že si našla hezčího muže." K čertu s právnickou hantýrkou...

Brutal Legend vyjde letos na podzim pro Xbox 360 a PS3 - více v našich článcích:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Trailer z oživeného Brutal Legend  [15.12.2008 14:14 - levis]
Divoká prasata a okřídlený hrdina Brutal Legend  [27.10.2007 19:19 - levis]
Brutal Legend se smrtkami a hudbou Judas Priest  [17.10.2007 23:23 - levis]
zdroj: Variety

Nejnovější články