Microsoft zavře obchod Games for Windows Marketplace
zdroj: tisková zpráva

Microsoft zavře obchod Games for Windows Marketplace

16. 8. 2013 11:50 | Téma | autor: Adam Homola |

Celá iniciativa kolem Games for Windows byla ideově skvělá. Microsoft chtěl nastavit nějaké standardy, a coby držitel platformy propagovat, zlepšovat a tlačit PC hraní kupředu. Bohužel, všichni víme jak to dopadlo, a když se u nějaké hry pořád ještě objeví požadavek na klienta Games for Windows Live, tak jen obracíme oči v sloup a doufáme, že to bude fungovat. Lepší zítřky jsou možná na dohled a jedním z prvních kroků Microsoftu je, že zavře obchod Games for Windows Marketplace.

Pokud patříte k těm pěti a půl lidem, kteří si přes GfW Marketplace něco koupili, nemusíte se bát - hra vám samozřejmě nezmizí, zůstává i nadále. Stejně tak nijak nekončí a nemizí proklínaný klient pro Games for Windows Live. Pokud ho máte a používáte, budete moct i nadále, jen si už nic nekoupíte. Možnost nakupovat hry zmizí už za pár dnů, konkrétně 22. srpna 2013.

Jestli máte nakoupené ještě nějaké Microsoft body, převedou se vám na srovnatelnou částku v penězích. Microsoft je totiž bude rušit a všechno pojede na klasické měně, jak už MS oznámil dříve. “Až příště zahájíte nákup, budete si chtít vyzvednout kartičku s Microsoft Points nebo na své konzoli a Microsoft účtu použijete kód, přidáme vám na účet adekvátní částku v penězích. Měnu budete moct používat skrze svůj Microsoft účet pro nákup obsahu na Xbox Live i na zařízení s Windows Phone 8," píše se na webu Microsoftu.

Prvním krokem správným směrem je tedy zrušení Microsoft Points, zavedení normálních měn a zrušení skomírajícího obchodu, kde si asi moc hráčů hry nekupovalo. Obchodní aktivity na PC se budou zřejmě v budoucnu soustředit hlavně na Windows 8 Store.

Druhou, a asi ještě zajímavější zprávou, je zaměstnání Jasona Holtmana z Valve právě v Microsoftu. Nedivil bych se, kdyby Holtmana znala jen hrstka z vás. Jde sice o člověka, který se na hlavních stránkách herních webů nevyskytuje, ale podle všeho to byl jeden z klíčových lidí, kteří stáli za úspěchem Steamu coby digitální distribuce. Holtman pracoval ve Valve přes osm let a má se za to, že to byl právě on, který nejpopulárnější digitální distribuci dostal tam, kde je dnes. “Ano, přišel jsem do Microsoftu, kde se budu soustředit na to, jak udělat z Windows skvělou platformu pro hry a pro interaktivní zábavu."

"Myslím, že Microsoft má spoustu příležitostí jak zákazníkům dodávat hry a zábavu a taky jak spolupracovat s vývojáři,” řekl Holtman v krátkém vyjádření pro Games Industry International. Údajně to byl právě Holtman, který na Steam dostal všechny velké hráče - přesvědčil velké vydavatele, aby na tu malou a divnou digitální distribuci, která se tehdy teprve rozrůstala, dali svoje hry.

Co přesně bude Holtman v Microsoftu dělat nevíme, ale pokud bude sto procent svého času věnovat PC hraní a digitální distribuci například přes Windows 8 Store, je to jednoznačně dobrá zpráva. Jestli má něco velký potenciál pro zlepšení, je to bez debat digitální distribuce Microsoftu. Na Games for Windows Live mám jen špatné vzpomínky a ve Windows 8 jsem Store zapnul snad jen jednou.

Dohánět Steam nebude vůbec jednoduché, ani z pozice Microsoftu, ostatně Origin od EA už nějaký ten pátek dokazuje, že Valve má prostě obří náskok. Menším klackem pod nohama Holtmana by mohl být také fakt, že pro Microsoft PC hry jednoduše nejsou prioritou číslo jedna. Redmondský gigant se v herním poli soustředí hlavně na Xbox 360 a nadcházející Xbox One.

Nejnovější články