I hry mohou pomáhat léčit
zdroj: tisková zpráva

I hry mohou pomáhat léčit

22. 3. 2003 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Videohry jsou často kritizovány za propagaci násilí a také za to, že odrazují děti od jiných aktivit.

Nejnovější studie university Wheeling Jesuit v západní Virginii však říkají, že videohry skýtají potenciál, který by se dal využít také při léčení bolestí. Studie tvrdí, že hry mohou odvrátit pozornost jedince od jeho bolesti a děti či jiní postižení chronickými obtížemi tak aspoň na chvíli ucítí úlevu.
Vědci hodnotili vliv různých druhů videoher a vlastnosti zkoumaných osob na práh bolesti, odolnost vůči ní a její sílu. Studie se zúčastnili dobrovolníci, kteří měli za úkol hrát hry jak "aktivní", tak "mentální"a byly jim přitom měřeny hodnoty tepové frekvence, tlak a dýchání. Tito "pokusní králíci" museli rovněž zodpovědět řadu dotazů týkajících se jejich soutěživosti, agresivity a vůbec zvyků ohledně hraní her.

Zjistilo se, že akčnější hry - ve srovnání s hrami zaměřenými více na přemýšlení a základními podmínkami (myšleno když je zkoumaný objekt v klidu) - redukují stupeň bolesti a naopak zvyšují odolnost vůči ní. Agresivita, soutěživost a předchozí návyk osob na hraní videoher přitom neměl na naměřené hodnoty bolesti nijak významný vliv. Tato studie bude presentována v červnu na konferenci Severoamerického Spolku pro Psychologii Sportu a Fyzické Aktivity (NASPSPA).

zdroj: Yahoo

korgull

Nejnovější články