Company of Heroes 2 ruší prodej v Rusku kvůli kritice obsahu
zdroj: tisková zpráva

Company of Heroes 2 ruší prodej v Rusku kvůli kritice obsahu

6. 8. 2013 13:43 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když jsem u některých trailerů na Company of Heroes 2 psal, že ten pitomý křečovitý ruský přízvuk otravuje, nenapadlo mě, že to bude jen špička ledovce, která naštve samotné Rusy, kteří jsou, jak je jejich dobrým zvykem i prokletím (vše je otázka míry) patriotičtí až na půdu. Není tedy divu, že je celá kampaň Company of Heroes 2 pořádně zvedla ze židle.

Protože zatímco první Company of Heroes bylo o hrdinných a čestných hoších z USA, dvojka je primárně o zlotřilém politickém systému Sovětského svazu. Tady se dostáváme zase k tomu, že vše je otázka míry. Na jednu stranu nejde popírat přečiny SSSR, na druhou stranu, Rusové dostali místo hrdinské obrany své vlasti hollywoodsky zpolitizovanou kritiku, které tak nějak chybí zlatá střední cesta a vybírá jen ty nejhorší scénáře. A to se Rusům nelíbí.

Asi nejlépe stanovisko kritiků Relicu představuje ve vtipném, někdy výstižném, někdy za vlasy přitaženém videu Why Russians Hate Company of Heroes 2 chlapík pod nickem BadComedian. Nebyl ve své kritice sám a když petice proti Company of Heroes 2 dosáhla 17 tisíc podpisů, 1C-SoftKlab, který CoH2 distribuuje přestal hru v Rusku prodávat. SEGA navíc dodala stanovisko, dle kterého prý bere stížnosti vážně a na celou věc se ještě podívá. Navíc nepomohl ani fakt, že následně někteří moderátoři stížnosti autora videa zlehčovali a občas přesli k posměškům.

Teď by měl člověk tendenci skočit k tomu, na čí straně je pravda. Dovolím si říci, že tak nějak úplně ani na jedné. Stanovisko naštvaných Rusů je celkem pochopitelné. Z ikonického bodu jejich dějin, Velké vlastenecké války se stala karikatura, kterou vnímají jako permanentní kritiku SSSR a hůř, vojáků Rudé armády, kteří vlastně jako by bojovali jen z donucení a ne za svou vlast. Na což má bohužel kampaň od Relicu náběh a zdá se, že jako hlavní zdroj inspirace v mnoha ohledech slouží zase ne-ruské počiny jako je film Nepřítel před branami.

Na druhou stranu, ve své argumentaci kritici sahají po metodě „všechno je špatně!“, čímž vytváří dojem, že všechno bylo v pořádku a vše bylo vymyšlené a nebo z hollywoodského filmu. Což také není pravda. Poslední dekádu v Rusku vznikla nová vlna válečného revizionismu, který se nebojí pojmenovávat zločiny režimu proti vlastním vojákům. Rozhodně bych doporučil seriál Trestný prapor, který se takovému tématu věnuje.

Problém je v tom, že ale, jak se zdá, Relic tak úplně nepochopil, že i přes tento revizionismus jsou Rusové na obranu vlasti stále pekelně hrdí. I když řeknou, že tohle bylo špatně, nevezmou tím zásluhy vojákům Rudé armády, kteří se vrhali do boje nejen kvůli politrukům s oddíly NKVD za zády, ale také prostě proto, že bránili svojí zemi. Je pravda, že občas vypadá kampaň Company of Heroes 2 opravdu jako mizerný propagandistický snímek. Ani ne tak proto, že by si vymýšleli, ale spíše, že dokázali nakupit to negativní a nepřihodit trochu toho, po čem se jmenuje samotná hra. Hrdinství, válečného bratrství a pocitu hrdosti. A Rusy to bolí zvláště v kontrastu s prvním dílem.

Nejnovější články