Middle Manager of Justice - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Middle Manager of Justice - recenze

24. 7. 2013 20:00 | Recenze | autor: Pavel Dobrovský |

Galaxy girl je tlustá. Sweet Justice nesnesitelně samolibý. @man furt jen tweetuje. Crimebot není vtipný. Surge protector je blbá. Všechny spojuje nevkusná volba jména a fakt, že dostávají výplatu od Justice Corp. Justice Corp je normální firma s franšízami po celých Spojených státech, která sdružuje superhrdiny bez rozdílu ras, pohlaví a inteligence. Úkol má jednoduchý: potlačovat drobné delikventy i neskutečně ďábelské zlouny, kteří zrovna chtějí zničit svět. Kterým ze superhrdinů se stanete? Žádným. Jako manažer střední třídy je budete komandovat. Vítejte do světa iOSové hry Middle Manager of Justice.

Middle Manager of Justice přišla na iOS z prebiotické polévky Amnesia Fortnight studia Double Fine. Jeho ředitel Tim Schafer se proslavil jako člověk schopný produkovat nápadité tituly s humorem, jaký se mezi hrami těžko hledá. Vzpomeňme třeba na Psychonauts, Stacking nebo i Brütal Legend a řadu dalších, které sice po herní stránce mohly kolísat, ale kontinuálně udržovaly ústa roztažená od ucha k uchu.

Humor vítězí

Je to právě humor, který v Middle Manager of Justice vítězí nad místy problémovou hratelností i zdlouhavějšími manažerskými povinnostmi. Na jednu stranu budujete podnik podobně jako v Theme Hospital, na stranu druhou se o superhrdiny staráte jako o postavy v The Sims. Odměnou je kromě uspokojivého pocitu z růstu základny (a kdo by nechtěl po své lidi lepší LCD televizi nebo měkčí matrace v noclehárně?) neskutečná záplava hlášek, které si vyměňují hrdinové s kriminálníky. Právě těch je v ulicích snad víc než po prezidentské amnestii a naučili se tak glosovat a bonmotovat, že by i Miloš Zeman záviděl.

Krátké, napůl automatické tahové souboje můžete s klidem přeskakovat, ale tím se připravíte o hlášky a možnost podívat se na speciální schopnosti svých lidí. Laserový zrak? Pche, to je pro začátečníky. Teprve zamáčknutí hejna nepřátel neuvěřitelně velkým kamenem (uvádí Sweet Justice) nebo raketový nálet (poděkujte Crimebotovi) mají vizuální i humornou řachavost - asi jako komiksová bublina BooOOOoooOM!

Běžný kriminální živel to na územích pod patronátem Justice Corp nemá jednoduché. Neokrade, nepodvede ani nevyloupí banku, aniž by se neobjevila banda do barevného latexu oblečených individuí s touhou po spravedlnosti. Jenže Justice Corp není organizací srdcařů a podléhá přísným korporátním pravidlům. Hrdinové musí pracovat, nemají placené přesčasy, a když se zrovna nemlátí v ulicích s agresivní spodinou, tak dřou v posilovně nebo se učí novým schopnostem.

...

Těžký život superpadouchů

Detailní animace nepostrádá na vtipu - třeba při vylepšování inteligence se hrdina učí, že 2+2 se nerovná 5 nebo nad spícím Crimebotem poletují elektronické ovečky. Takže je to pravda! Androidům a dalším plecháčům se o nich zdá! A jaký je největší úspěch superhrdiny? Poražení doktora Crania? Bestiálního Skullface? Ani jedno! Nejvíc se hrdina zaraduje na firemní oslavě při povyšování na novou úroveň za doprovodu kapesního ohňostroje a několika nacvičených vět o prospěšnosti, hodnotě a vizi společnosti.

Jestli si superhrdina těžko vydělává na chleba, nejsou na tom bossové o mnoho lépe. Scénáristický bič je vede k páchání zla (i v přesčasech) a ovládání bandy anonymních pitomců, kteří nedokáží klaďasy zastavit a obecně zdatně hatí plány na zničení světa. V záplavě hlášek a kolotoče „uzdrav-vytrénuj-pošli do akce-vyhraj-vyber peníze od daňových poplatníků-vylepši místnost“ téměř zaniká komediální příběh o nekonečném souboji dobra a zla, které zde reprezentují dva zmínění padouši a jedna godzilla z Kanady. Ta je ostatně smutným nepřítelem, protože je hned po zneškodnění deportována zpět do Kanady z důvodu nevyhovujících imigračních dokumentů.

Bezplatná komedie

Tim Schafer a jeho lidé zkrátka dokáží smést ze stolu otázku, zda ve hrách existují pravé a ryzí komedie. Co se mi na nich vždy líbilo, bylo překroucení známého žánru k něčemu lepšímu a živějšímu. Nebýt toho magického dotyku Double Fine, nestála by Middle Manager of Justice za instalaci, byť je zdarma. Nejde jen o humor, který hraní povznáší vysoko nad průměr. I přes svou komplexitu je hra ušita na míru mobilnímu hraní do tramvaje nebo pro několik prokrastinačních minut. Stačí jen krátká chvíle, abyste si odpočinuli u několika bitev nebo zlepšením základny a odešli s pocitem dobře vykonané práce.

Správa základny má i své stinné stránky, například nečekaný odchod hrdiny „do zálohy“ (odkud jde vytáhnout zpět do služby) nebo opakující se či nesmyslné mise. Stejně tak není jasné, proč musíte manuálně vybírat peníze od civilních obyvatel, když jde o nudnou proceduru, které by mnohem lépe sedlo tlačítko „automatika.“

Od komika pro hráče

Tim Schafer má hráče rád. Jako free to play titul nabízí Middle Manager of Justice nakupování herní měny za reálné peníze, ale v žádném případě vás do transakcí netlačí. Na zrychlení tréninku nebo verbování nových hrdinů si peníze vyděláte samotným hraním a možnost nákupu je zcela periferní – pro lidi, kteří chtějí hru dohrát rychle nebo pro ty, kteří přistoupí na návrh, že by bylo dobré studiu Double Fine pár dolarů dát, protože dělají zadarmo tak zábavné hry.

Verdikt:

Je to práce jako každá jiná: přidělit peníze, vyslat hrdiny, porazit padoucha, vylepšit základnu... Ve svěží takticko-budovatelské hře od Double Fine na iOS se rozhodně nudit nebudete. Je totiž dobrá a hlavně neskutečně vtipná.

Nejnovější články