Blitzkrieg: Green Devils - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Blitzkrieg: Green Devils - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

13. 8. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Dvojka už je na spadnutí, ale chytří pánové z CDV se snaží vymáčknout maximum ze své dojné krávy v podobě prvního Blitzkriegu. Co fanouškům této povedené válečné strategie nabízí čtvrtý datadisk Green Devils?

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 13.srpna 2005
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 1 týden


Blitzkrieg II
už je sice na spadnutí, ale chytří pánové z CDV se snaží vymáčknout maximum ze své dojné krávy v podobě prvního dílu téhle povedené válečné strategie. Green Devils sice nepřinášejí nic moc originálního, ale pro příznivce série jsou vcelku povedeným kouskem.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Titul Blitzkrieg je poměrně nestárnoucí hrou. Nebo si to alespoň myslí její vydavatelé a vývojáři. Ať už se s jejich názorem ztožníte nebo ne, jedno se musí nechat – Blitzkrieg prostě patří mezi nejlepší a nejoblíbenější realtimové strategie zasazené do období druhé světové války. A to je hlavním důvodem toho, že chlapíkům z CDV se prostě vyplatí stále přicházet s novými přídavky. Aktuální datadisk nese podtitul Green Devils a od dvou předchozích „velkých“ přídavků se liší hned v několika věcech: není standalone (k jeho spuštění musíte mít nainstalovaný Rolling Thunder) a přináší hráčům hned dvě kampaně.

 Zelení ďáblové
První tažení nese stejný název jako hra samotná – Green Devils. Obsahuje deset bojových scénářů, které mapují osudy německé Deváté obrněné divize. S ní se podíváte na východní frontu a zúčastníte se zpočátku snadných, později až zoufalých bitev s Rudou armádou. Události popisované v této kampani se tak částečně překrývají s bitvami, které naleznete v jiném polooficiálním datadisku Ostfront: Barbarossa.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Mezi jednotlivými scénáři, mezi nimiž nechybí ani slavné operace Typhoon nebo Citadel, si budete klasickým způsobem vylepšovat svojí armádu. To znamená, že když coby vojevůdce povýšíte na novou hodnost, přibudou vám nové „sloty“ na tanky a dělostřelectvo. Kromě toho samozřejmě budou postupem k času nové a nové stroje, kterými můžete nahrazovat stávající. Občas se vám navíc povede získat nějaký stroj coby bonus. Jednotky samozřejmě získávají v tvrdých bojích cenné zkušenosti, které se projevují jejich větší efektivitou.

 Ošlehaní výsadkáři
Druhá kampaň nese název Eagles a zavede vás mezi tvrďáky ze všech tvrďáků nejtvrdší – paragány. S nimi se v rámci deseti operací podíváte na různá evropská bojiště; zuby si zacvakáte v zasněženém Norsku, na čokoládové bonbóny si vzpomenete v Belgii a vůně tulipánů vás v nose polechtá při akci v Holandsku.

Pojetí scénářů v rámci kampaně Eagles se dost liší od klasických blitzkriegovských bojů - hlavní roli totiž nehrají tanky a artilerie, ale nepočetná pěší komanda vašich svěřenců. Jelikož ve všech titulech série Blitzkrieg hraje důležitou roli zabírání nepřátelského dělostřelectva, je jasné, že v průběhu misí můžete částečně eliminovat nevýhodu, kterým je počáteční nedostatek těžké techniky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ke slovu nakonec přijdou i obrněnci, jelikož v průběhu kampaně si i zde hýčkáte své „core units“. Stroje ovšem obvykle hrají druhé housle – příkladem za všechny je mise, ve které nejprve musíte se svými parašutisty obsadit nepřátelské opevnění a zlikvidovat protiletadlovou obranu, načež dostanete k dispozici leteckou podporu a na scéně se objeví i vaše tanky, aby v klasické válečné vřavě dobyly nedalekou vesnici.

 Žádná velká překvapení
Obě kampaně jsou předem danou posloupností historických misí, nenajdeme zde tedy náhodně generované mapy jako v prvním Blitzkriegu. Špetka volnosti na nás čeká alespoň v podobě několika nepovinných bonusových misí. Pokud nepočítáme několik nových vyznamenání a pár drobných grafických prvků, nepřináší Green Devils po technické stránce nic vyloženě nového.

Příjemné je ovšem zlepšení umělé inteligence, respektive dynamičtější chování nepřátel; častěji nyní mění svoji pozici, ustupují, přispěchají na pomoc i vzdálenějším kamarádům pod palbou a podobně. Asi se nebude jednat o nové naprogramování AI, ale spíše o ještě pečlivější skriptování a optimalizaci některých parametrů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete na homepage

Přesto je můj dojem v této oblasti pozitivní. Obtížnost hry není úplně nízká; jde o trochu tvrdší oříšek nežli původní hra i oba „velké“ přídavky, tedy Burning Horizon a Rolling Thunder. Nicméně pořád se nejedná o takovou hustotu, jako Ostfront: Barbarossa od Active Gaming.

 Jen pro fanoušky
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Je jasné, že Zelení ďáblové jsou určeni zejména pro fanoušky série. Pokud mezi tuto skupinu hráčů patříte, určitě vás dvě kvalitně zpracované kampaně pobaví. Začátečníkům doporučíme spíše původní hru; už proto, že ke spuštění Green Devils stejně musíte mít datadisk Rolling Thunder a také z toho důvodu, že Blitzkrieg můžete ve zlevněné edici pořídit za 299 Kč.

Související články: Novinky, Blitzkrieg: Rolling Thunder recenze, Blitzkrieg: Burning Horizon recenze, Blitzkrieg recenze

Jiří Sládek
autorovi je 27 let a pracuje v papírovém herním magazínu GameStar, hry jsou jeho prací i koníčkem, zvláště pak RPG, strategie, taktické hry a vesmírné obchodní simulátory (divná kombinace, že? :-)





 
 
Jiří Sládek
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Přídavek obsahující dvě kvalitní kampaně, určený samozřejmě zejména fanouškům série Blitzkrieg.

Nejnovější články