Avadon 2: The Corruption - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Avadon 2: The Corruption - recenze

30. 11. 2013 17:30 | Recenze | autor: Karel Drda |

Pokud nesledujete nezávislou scénu detailněji, pak vám pojem Avadon asi nic neřekne. Nebudu chodit kolem horké kaše, já o jedničce slyšel jen velmi vzdáleně. A to ještě od takových těch divných přátel, co vyznávají hraní komplikovaných her a při komunikaci s vámi se zásadně dívají na suk uprostřed stolu.

Avadon 2: The Corruption je druhý díl započaté série, která by jednoho dne měla být trilogií. A je to značka, která už má opravdu hodně fanoušků. Toliko základních frází, kterými se neznalé snažím přemluvit, aby Avadonu dali šanci. Jste-li pravověrní vyznavači RPG žánru, pak si v následujících řádcích budeme rozumět.

Oldschool není sprosté slovo

První, co vás asi uzemní na Avadon 2: The Corruption bude obstarožní grafika, která je dnes synonymem pro hry od nezávislých tvůrců. Když něco vypadá staře, není to kvůli stáří, ale protože tvůrci nemají peníze. Budete možná cítit rozpaky a chuť strávit nad novým titulem více času nebude zrovna velká. První pohled opravdu není vábný. Jenže byste udělali největší chybu letošního roku, kdybyste svůj zrak odvrátili.

Celá ta vlna oldschool her tak má smysl, vždyť se nám dostává opravdu krystalicky čistých žánrovek, které si jinak už téměř zahrát nemůžeme. Že na první pohled nevypadají podle nejnovějších herních trendů? Nevadí! Avadon 2 je klasické izometrické RPG, které nám představuje svět z krásné ptačí perspektivy. Fádnost úvodní putyky vezme za své v okamžiku, kdy vylezete z budovy a vydáte se vstříc prvnímu dobrodružství.

Nesmíte se nechat vykolejit přívalem textů, kterých je v dialozích opravdu požehnaně. Nečíst je znamená ochudit se o propracovaný příběh, který se rozvíjí velmi pozvolna, ale postupně vás hypnoticky vtáhne do děje. Uznávám však, že v prvních minutách není prokousávání se dialogovými slohy úplně příjemné. Nezbývá než dodat – vydržet!

Tohle RPG je jako příprava toho nejlepšího rostbífu. Pomalu se to všechno kolem vás peče, příběh dostává první obrysy, abyste se nakonec zakousli do šťavnatého a propracovaného RPG, jaké tu dlouho nebylo. Samotná základní zápletka je sice mizerné klišé, ale styl vyprávění je mnohem svěžejší.

Jen vy a nikdo jiný

Vy jste rukou Avadonu, jedinou šancí, která dokáže ten krásný svět zachránit. Černá pevnost je v rozvalinách a vaše putování bude jen …no vaše. Avadon je hra pro jednoho hráče, nepotřebujete žádný online a kooperaci. Jste tu jen vy, klávesnice, myš a několik NPC postav, které se k vám občas s radostí přidají. Nikdo vás nikam nežene. Tempo hry je klidné, ale atmosféra strhující.

A detaily? Pokud si za tímto slovem představujete jako já propracovanost vývoje postavy, scénář, dialogy, souboje, opravdu pěkně zpracované desítky nepřátel, tak vás mohu uklidnit, že „detaily“ jsou na vysoké úrovni. Největší devizou je však samotný příběh, jehož prožití bude jen na vašich rozhodnutích.

Můžete pomáhat, ale nemusíte. Můžete si jen tak chodit, nebo se dlouhé minuty zabývat „přehrabováním“ ve statistikách a vybavení vaší postavy. Je to jen na vás. Takovou svobodu a především absenci tlaku na některé povinné kroky, jsem dlouho nezažil.

...

Od začátku klasika

Tvůrci přitom nabízejí vlastně to samé, co tak důvěrně známe, jen v propracovanějším a solidnějším provedení. Všechno v Avadon 2 má rysy klasického RPG, jen jde více do hloubky. Tím rozhodně nemyslím, že strávíte hodinu přemýšlením nad tím, jakou barvu vlasů by měl mít hrdina. Na výběr je rovných pět hrdinů, přičemž lze říci, že i zde tvůrci vsadili na obligátní klišé bojovníků a různých typů kouzelníků. Šaman to má hozené přes přírodní magii, čarodějka pak používá nejlépe oheň a blesky.

Zajímavou figurkou je bezesporu Tinkermaster. Ten je jakýmsi (velmi opatrně řečeno) vyslancem steam punku, protože je odborníkem na přípravu různých druhů zbraní. Slova v závorce však opravdu platí. Jde jen o jakýsi náznak, hra je v základu do očí bijící fantasy. Výběr postavy logicky předurčuje herní styl a je tedy jen preferencích hráče. Vše ostatní je už v rukou tvůrců malého studia Spiderweb, kteří začnou servírovat samotný příběh.

Žádná zdlouhavá videa se nekonají, jde se rovnou na věc. Souboje jsou tahové a připomínají klasické staré tahovky s pár solidně implementovanými změnami. Trochu tvůrce podezírám z toho, že by rádi měli souboje v reálném čase, ale nezvládali by vše rozběhat. Ať už ten důvod byl jakýkoliv, výsledkem jsou propracované souboje, jejichž akční rádius určuje malá zelená mřížka.

Zjevení!

Příběh, úkoly, vývoj postavy a skvěle se rozvíjející zápletka - tohle všechno vás rozseká na maděru v dobrém smyslu slova. Je to opravdu pravověrné RPG, které dnes už v oblasti středního proudu velkých produkcí nenajdete. Nadšeni nebudete snad jen z optimalizace. Tedy z plynulosti, protože mapa a myš se vám čas od času zakuckají.

Nenechte si však zážitek zkazit takovými detaily. Avadon 2: The Corruption je krásným zjevením, kterému drobné neduhy neubírají nic na kráse. Kdo má chuť na pořádné RPG, nechť Avadon 2 zkusí. K dispozici je ostatně i obsahově objemná demoverze. Těm, co značku znají, pak nemá cenu vůbec nic vzkazovat.

Verdikt:

Staromilské RPG, které osloví především ty, kteří milují klasické příběhy plné tahových soubojů, piplání postav a tuny dialogových textů. Vizuální schematičnost k tomuto receptu tak nějak patří.

Nejnovější články