Zapomeňte na Overstrike, přivítejte kooperativní Fuse
zdroj: tisková zpráva

Zapomeňte na Overstrike, přivítejte kooperativní Fuse

12. 9. 2012 21:00 | Preview | autor: Adam Homola |

Fuse, dříve známé jako Overstrike, je nová značka Insomniac Games, tvůrců Resistance a Ratcheta & Clanka. Overstrike se dočkalo oznámení už na předminulé E3 a od té doby drželi v Insomniacu bobříka mlčení. Toho teď naštěstí konečně porušili a my se tak můžeme dozvědět, co že je to ten Fuse a proč se hra vůbec přejmenovala a přepracovala. Úplné otočení o 180 stupňů to ale nebude. Fuse z Overstrikeu pořád vychází, jen bude vážnější, což původní vizi příliš nesedělo.

Prvotní vize byla rozjuchaná střílejda se stylizovanými postavami, vtipnými dialogy a spoustou světlých barviček. Jenže jak se hra postupně dostávala z fáze konceptu do vývoje a do pokročilejších fází, uvědomili si tvůrci jednu věc - už to není ta rozjuchaná blbinka, která se nebere vážně. Z hratelnosti se stává něco víc, něco vážnějšího a tak se tomu musel přizpůsobit i vizuální styl. Trochu podobný osud jako Borderlands, akorát že tam to šlo opačným směrem - z vážnějšího příběhu do přehnané stylizace všeho.

Ale zpátky k Fuse. Stručně řečeno má být nový počin Insomniacu týmovou střílečkou s důrazem na kooperativní souboje, přestřelené zbraně a dospělejší pojetí. Hra se už nebude točit kolem speciálních agentů organizace Overstrike, ale kolem Fuse. Fuse je mimozemská látka, jejíž existenci americká vláda tajila před veřejností desítky let. Mezitím se testovala a stala se z ní složka pro zbraně - je to právě Fuse, která pohání neskutečné zbraně ve hře. Na nich se pozná, kde mají vývojáři kořeny - v Ratchetu a Clankovi.

Tým organizace Overstrike přijde na scénu v momentě, kdy zdroj Fuse ukradne soukromá armádní ogranizace Raven. Vaším úkolem bude zajistit pořádek a hlavně získat nestabilní Fuse zpátky. S týmem procestujete celou zemi, včetně různých exotických lokací s epickými kulisami. Postupným procházením misí se budou zvyšovat jak schopnosti všech členů týmu, tak vašich zbraní založených na Fuse.

Jak už jste asi pochopili, ve Fuse nebudete střílet sami. Po boku budete mít další tři parťáky, kteří vám budou krýt záda. Členové týmu budou mít hezky rozdělené role - Dalton Brook je šéfem skupiny a bude zastávat roli tanka. Specialitou Daltona bude Magshield. Magnetický štít, který bude umět měnit tvar a velikost a hlavně dokáže zastavit nepřátelskou palbu. Štít ale nebude sloužit jen pro obranu. Jakmile se nabije energií, může mezi nepřátele vystřelit tlakovou vlnu, což z něj činí i zajímavou ofensivní zbraň.

Druhou členkou do party je Naya Deveraux, která se bude specializovat na AOE poškození - zasáhne víc nepřátel najednou. Její zbraň, Warp Rifle, bude umět kombinací Fuse a antihmoty vytvářet malé černé díry. Naya bude ale zároveň zastávat roli stealth člena party, bude se totiž umět prakticky zneviditelnit.

Isabelle Sinclair bude mít zbraň, která zní moc hezky: Shattergun. S ní bude Izzy nepřátele zpomalovat, zastavovat, ničit a prošpikovávat kristaly. Pomocí Shattergun taky dostanete nepřátele zpoza krytu, aby si je pak mohli podat vaši parťáci. Užitečná funkce. Izzy bude zároveň i medičkou. Přebývající krystaly ze Shattergunu bude moct použít jako jakési majáky u kterých se budou ostatní léčit a padlé dokonce i oživovat.

Posledním do party je Jacob Kimble. Jacob je bývalý Los Angeleský policista a v týmu bude plnit úlohu snipera. Jeho zbraň Arc Shot vypadá jako kuše a kombinuje rtuť s Fuse. Arc Shot bude ideální na odstranění těžce obrněných nepřátel. Navíc můžete vystřelit za nepřátele, nechat střelu explodovat a všechny tak zapálit. Lahůdka.

Kromě těchto ikonických zbraní budou moct členové Overstrike používat klasické pistole, pušky, brokovnice a další více či méně známé zbraně se sci-fi nádechem. Hlavní zbraně každého hrdiny budou mít vlastní systém pro vylepšování a prý docela komplexní skill tree. Tyto zbraně mají být nadesignované tak, aby hráče motivovaly ke spolupráci a to jak u normálních nepřátel, tak u velkých bossů. U nich především.

Všechny tyto Fuse zbraně budou mít také speciální Fusion mód, ve kterém bude střílet rychleji, budou nepřátelům způsobovat větší poškození a budou mít i nové schopnosti. Fusion mód bude užitečný i ve chvílích, kdy bude většina vašeho týmu umírat - bude totiž všechny uzdravovat. V podstatě takový krátkodobý cheat na nesmrtelnost.

V Insomniac Games nezpomněli ani na singleplayer. Jakkoliv bude Fuse primárně multiplayerová hra postavená na kooperaci, budete se moct dosyta vyřádit i v singleplayeru a to díky systému Leap. V singleplayeru se vžijete do role jednoho ze čtyř hlavních hrdinů a zbývající tři ovládne umělá inteligence. Kdykoliv ale budete moc díky Leapu přeskočit na jiného člena a budete tak mít akci pod kontrolou. A kdykoliv k vám bude moct díky drop in/drop out kooperaci přiskočit také kamarád.

Jakkoliv Overstrike tehdy s tím minimem informací příliš nezaujal, Fuse nevypadá vůbec špatně. Zaměření se na kooperaci čtyř hráčů určitě není špatné, coop ve čtyřech dělá dodnes málo her. Navíc motivace hráčů ke spolupráci skrze unikátní Fuse zbraně zní zajímavě a zároveň budou mít hráči možnost využívat klasické zbraně, na které jsou zvyklí z jiných her. Nový engine šitý přesně na míru potřebám vývojářů taky neuškodí.

Kooperativní akce chtiví hráči by si měli v kalendáři zaznamenat březen 2013. Fuse vyjde v tomhle nabitém termínu na Xbox 360 a PlayStation 3.

Nejnovější články