XGI - konkurent ATi a nVidie vystrkuje růžky
zdroj: tisková zpráva

XGI - konkurent ATi a nVidie vystrkuje růžky

2. 9. 2003 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Již tento měsíc by se měly představit nové grafické čipy od bývalé grafické divize firmy SiS.

Ta nese jméno XGI a má ambice vyrůst v konkurenta (alespoň v mainstreamu a low-endu) dvou firem se zvučnými jmény, totiž ATi a nVidie. Kódové označení očekávaných novinek je XG40, XG41 a XG42. Pro zákazníky (hráče) bude jistě zajímavá plná hardwarová podpora API DirectX 9, bez níž by se zřejmě nové produkty již na trhu neprosadily. Zajímavé je, že pod nic moc neříkajícími kódovými jmény je skryt dlouhodobě ohlášený „SiS Xabre2“.
Předchůdce nadcházejících čipů XGI, SiS Xabre, výrazný úspěch nesklidil. Nebylo to ani tak kvůli poněkud různorodému výkonu (někdy překonával GeForce 3 Ti, jindy sotva držel krok s GeForce 2 - záleželo na konkrétní hře nebo syntetickém benchmarku), ale hlavně kvůli ovladačům, které nedovolovaly hrát bez problémů všechny profláklé herní 3D pecky. A samozřejmě právě hry jsou důvodem neustálých upgradů grafických karet. Takže proč kupovat kartu, na které si „možná zahrajete“, když je k dispozici jiná s podobnými parametry, zvučnějším jménem a výbornou podporou her? Navíc karty s Xabre neměly právě nejkvalitnější obraz.

Proto jsou zcela namístě obavy z kompatibility nacházejících produktů XGI. I když všichni dobře víme, že ani takový velký hráč na trhu jako je ATi se neobejde bez problémů u všech her. Ačkoliv podle optimistické prezidentky firmy Chin Lin bude následující řada čipů významně vylepšena oproti stávajícím GPU Xabre, musíme si počkat, zda se budou vylepšení týkat také driverů. Výhled firmy XGI do budoucna je poměrně růžový - v plánu je 50% nárůst počtu pracovníků (v současnosti asi 250 zaměstnanců).

O předpokládaném výkonu XG40, XG41 a XG42 se zatím vůbec nic neví. Očekává se však, že čipy budou směřovat do oblasti levných až středně drahých karet. V budoucnu má prý XGI v plánu zaútočit i na high-end GPU od nVidie a ATi, což rozhodně není nesmělá vize. Mezi obchodní partnery XGI zatím patří u nás nepříliš známé firmy s distribučními kanály především v Asii - WPI, Fullerton a Siltrontech. Jistě nebude trvat dlouho a seznam výrobců karet s čipy XGI se postupně rozšíří. Zdroje:

zdroj: TheGuruof3D, CD-R

celeb

Nejnovější články