Nejzajímavější HW spekulace za poslední týden
zdroj: tisková zpráva

Nejzajímavější HW spekulace za poslední týden

9. 12. 2003 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Občas se na internetu objeví zprávy, o jejichž faktické správnosti nebo pravdivosti můžeme právem pochybovat.

Občas se ale najdou i takové, které při troše zamyšlení mohou dávat smysl. Seriózní zpravodajské servery včetně nás je ale obvykle raději ignorují, takže se k nim běžný čtenář nedostane. Abyste věděli, o co vlastně přicházíte, vybrali jsem pro vás dva nejzajímavější střípky:

    1) "Microsoft chce koupit AMD"
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tato několikrát opakovaná a už dokonale omletá spekulace se minulý týden opět vynořila. A analytici ihned začali vypočítávat, co by Microsoftu akvizice současné procesorové dvojky přinesla. Tak například by si mohl Microsoft dávat do Xboxu vlastní procesory, za které by platil zlomek ceny. Také by mohl začít dělat operační systémy optimalizované jenom pro svoje CPU, čímž by ze hry dokonale vyšachoval Intel. Protože procesor je krásná věc, ale bez softwaru je naprosto k ničemu.

A pravděpodobnost této zprávy? 0.025 procenta. Pokud Microsoft opravdu někdy chtěl (nebo chce) koupit AMD, propásl nejvhodnější okamžik. S Athlonem 64 se firmě, která je o rok mladší než Intel, blýská na lepší časy. Takže kdo by prodával potenciálně dobře prosperující firmu? Nulová pravděpodobnost to však být nemůže. Čistě proto, že jeden nikdy neví...

    2) "Na trh přijdou Celerony Extreme Edition"
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když přišly Pentia 4 Extreme Edition s 2 MB L3 cache, mnoho odborníků si lámalo hlavu nad tím, co Intel vlastně dělá s těmi procesory, které se při výrobě nepovedou. S těmi, které jsou z 99 procent v pořádku, jenom třeba generují chybu v L3 cache. To z nich v Intelu potom dělají Pentia 4 Northwood? Zahazují je nebo co? Nakonec se provalilo, že Pentia 4 Extreme Edition jsou jenom jinak pojmenované/předělané Xeony, ale tím se zase nijak nezodpověděly nastolené otázky. Takže někoho prostě napadlo, že na trh chtě-nechtě musí přijít Celerony Extreme Edition, třeba s 1 MB velkou L3 cache.

Pravděpodobnost? 50 procent. Protože vysoká cena P4 EE by mohla mít dva důvody. Aby si nikdo nestavěl pseudo-servery "za levno" (=nepoužíval je místo normálních Xeonů) a aby vysoká cena pokryla ztráty vzniklé ve výrobě. Jednoho krásného dne však Pentia 4 EE začnou překážet na skladě a jejich cena bude muset dolů. Tím se ale zase nepokryjí ztráty vzniklé ve výrobě a ještě si je každý dá "za levno" do neznačkových serverů. Takže našinec jistě uzná, že některé marketingové strategie jsou holt "vymakané". Ale Celeron Extreme Edition by mohl být docela smysluplným řešením...
zdroj: TheInquirer, vlastní zpráva

cappy

Nejnovější články