Benchmarky DOOM III na GeForce FX 5900U
zdroj: tisková zpráva

Benchmarky DOOM III na GeForce FX 5900U

12. 5. 2003 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Kolegům z hardwarové sajty [H]ard|OCP se dostalo obrovské pocty, neboť id Software jim poskytli aktuální verzi DOOM III, aby ji otestovali na různých grafických kartách.

Publikované výsledky jsou velmi zajímavé a dávají zapomenout na unáhlené a předčasné závěry, které mnozí lidé chybně dělají na základě pomalého běhu více než rok staré alfaverze, jež unikla z ATi loni na podzim. V demu 0.02 vytvořeném speciálně pro tento účel totiž DOOM III běží rychleji, než se očekávalo, a podle slov Johna Carmacka se dá současná beta považovat za reprezentativní vzorek toho, s čím se setkáme koncem roku ve finální verzi této first-person akce s příměsí survival-hororu.

Nejrychleji si na Pentium 4 3.0GHz s 800MHz sběrnicí pochopitelně zahrají milionáři s čerstvou GeForce 5900 Ultra (čip NV35), na které běžel test v 1024x768 skoro 90 snímků za vteřinu a se zapnutým 4xAA/8xFF jen o třetinu pomaleji. Na druhém místě se usídlil ATi Radeon 9800 PRO s rovněž velmi slušným skóre, zatímco 30-50 fps dosažených na mainstreamových kartách GeForce FX 5600 Ultra (nová vylepšená verze NV31) a Radeon 9500 PRO asi bude minimum pro pohodové hraní. Nicméně každý má svůj vlastní metr nebo nároky a je také nezbytné brát v potaz, na jakém "dělu" se hra testovala. Velký vliv na benchmark měly i použité ovladače (DetonatorFX v44.03), když například Catalysty 3.4 se s DOOM III neměly moc rády a v jakémkoli rozlišení běžely jen 10 snímků za sekundu, takže musely být použity starší drivery 3.2 a inženýři ATi určitě ještě mají na čem pracovat.

Redaktoři [H]ard|OCP byli bohužel v časovém skluzu kvůli zatoulanému balíku u aerolinek a nestihli otestovat momentálně nejrozšířenější GeForce4Ti, tudíž jsme se ještě nedozvěděli, jestli budeme muset upgradovat. Jejich server je v tuto chvíli velmi přetížen a proto jsme umístili všechny výsledky DOOM III benchmarků i na náš lokální mirror: 1024x768, 1280x1024 a 1600x1200.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Sama nVidia tvrdí, že "NV35 byla přímo designována pro hraní DOOM III", čímž si chce pojistit, aby si lační doomaři pořídili v druhé polovině letošního roku právě její produkt - i s přihlédnutím k důležitému a často opomínanému faktu, že v budoucnu poběží spousta her právě na licencovaném enginu od id Softu. Je nepochybné, že takové vítězství by bylo klíčové pro další vývoj v oblasti grafických čipů, avšak konkurence v podobě ATi ještě zdaleka neřekla poslední slovo a na konec léta neoficiálně ohlásila přípravu novýho čipu z řady R3xxx, který má být údajně ještě rychlejší než NV35 i R350. Situaci by mohlo zvrátit i to, na čem bude optimalizované / lépe běžet Half-Life 2 (na veletrhu E3 předváděné ve stánku ATi). Tedy jediná hra srovnatelná s DOOMem III, která by mohla donutit spoustu lidí koupit si novou grafickou kartu, i když tvůrci nyní vehementně hlásají, že jejich dílo poběží plynule se sníženými detaily i na starých GeForce.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Další benchmarky DOOM III naleznete na (momentálně přetížených) Tom's Hardware a AnandTechu, kde do testu zahrnuli i jiné GeForce FX jako 5800 nebo 5200 Ultra, na níž běžel DOOM III v 1024x768 ve střední kvalitě nepoužitelných 14 fps. Jejich finální resumé zní, že nVidia se poučila z chyb s NV30 a dokázala s NV35 dobýt trůn určený pro nejrychlejší grafický čip současnosti. Oproti tomu nový Radeon 9800 Pro s trochu zbytečnými 256 MB paměti, který stojí 500 dolarů, odborníci z AnandTechu přiliš nedoporučují, protože se setkali s řadou problémů a je většinou pomalejší než nejnovější hit od nVidie.

Linky na ostatní recenze dnes oficiálně představené GeForce FX 5900 Ultra už jen telegraficky (podrobnější shrnutí brzy přinese Cappy v souhrnném článku): XbitLabs (27 stránek!), 3DGPU, Tech-Report, Bjorn3D, Hexus, NeoSeeker, FiringSquad, Sudhian, Avault, ExtremeTech, Bit-Tech a HotHardware (thx Celeb za linky).
zdroj: HardOCP a další

jd

Nejnovější články