Český Dead Trigger je zdarma kvůli vysoké míře pirátství
zdroj: tisková zpráva

Český Dead Trigger je zdarma kvůli vysoké míře pirátství

24. 7. 2012 14:53 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Zatímco iOS verze vás bude stát na AppStoru necelé ojro, za Android verzi české mobilní zombie střílečky Dead Trigger od úspěšných vývojářů z Madfinger Games už nezaplatíte ani korunu. Hra je na Google Play k dispozici zadarmo a důvodem není snaha o experiment za strany tvůrců, kteří s free-to-play či freemium modely neměli do nynějška žádné zkušenost. Důvodem je podle vyjádření na Facebookové stránce Madfingerů šílená míra pirátství, která sužuje Android platformu.

„Na začátku jsme hru chtěli zpřístupnit co největšímu počtu lidí, proto byla dostupná za necelý dolar. Bylo to mnohem méně, než 8 babek, které dáte za Shadowgun, ale tak jako tak jsme nechtěli hru dávat za darmo, protože jsme prostě neměli zkušenosti s free-to-play formátem. Jenže i za ten dolar byla míra pirátství tak obrovská, že jsme se nakonec rozhodli nabídnout Dead Trigger zdarma,“ zní podstatná část oficiálního vysvětlení, proč je Dead Trigger nyní na Google Play k dispozici bezplatně. 

Pokud bych chtěl být příznivec jednoduchých řešení a rezolutních závěrů, tak bych logiku tvůrců z Madfinger Games vztáhnul na celý herní průmysl a prohlásil: Sami si můžeme za to, že je free-to-play tak populární, protože hry nekupujeme, ale pirátíme. Nic podobného si však nemyslím, protože je nutné posuzovat případ od případu a vzhledem k tomu, že Madfingeři dlouhodobě dokazují, že moc dobře vědí, co dělají, tak asi není nutné pochybovat o tom, že i tentokrát mají vše pod kontrolou.

Jestli (jsem o tom přesvědčený) mají k dispozici statistiky prodejnosti a stahovanosti Dead Trigger z Google Play a zároveň alespoň tuší, kolik lidí hraje pokoutně pořízenou verzi, tak už jen stačilo dát si dvě a dvě dohromady a museli dojít k tomuto: lidi o Dead Trigger stojí, ale nechtějí platit ani ten hloupý dolar, protože Android je ráj pirátů a spousta uživatelů dobře ví, že jednoduše seženou zdarma cokoli se jim líbí. Takže jim hru nabídneme zdarma, aby si ji aspoň nesháněli pokoutně, no a z těch několika, které chytne opravdu hodně, z těch budeme mít nějaký ten peníz za nákupy přímo z aplikace.

Nějak takto to mohlo probíhat a já držím pěsti, aby logický postup zabral a těch lidí, co nějaký ten peníz přímo na konto tvůrců z Madfinger utratí, nebylo méně, než nějaký obvyklá 3 % z celkového počtu. Abyste Dead Trigger projeli od začátku do konce však není nutné utratit ani korunu, ani ten dolar, jak se tvůrci dušují a vlastně to potvrzují i ohlasy hráčů. Spousta z nich si stěžuje, že pokročilé fáze hry už se bez útraty peněz dohrát v podstatě nedají, jak jsou obtížné. Na druhou stranu, sami tvůrci už tento problém na Facebooku přiznali a přislíbili před pár hodinami změnu, která krom jiného upraví neskutečně tuhé SWAT zombíky. Navíc si nyní ze stránek tvůrců můžete stáhnout zdarma soudtrack Dead Trigger.

Nejnovější články