PlayStation povedou Hermen Hulst a Hideaki Nišino
zdroj: Sony

PlayStation povedou Hermen Hulst a Hideaki Nišino

14. 5. 2024 12:30 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Dlouholetý prezident Sony Interactive Entertainment, Jim Ryan, letos v březnu definitivně opustil vedení PlayStationu, kde ho nakrátko vystřídal dočasný generální ředitel Hiroki Totoki. Po měsíci a půl se teď dozvídáme, kdo do jeho křesla usedne v budoucnu – respektive křesel. Japonská společnost se totiž jeho místo rozhodla rozdělit na dvě pozice. Do čela herní divize se tak postaví dosavadní CEO PlayStation Studios, Hermen Hulst, společně se senior viceprezidentem SIE Hideakim Nišinou.

Dvojice si pak rozdělí pravomoci i povinnosti, kdy se Hulst zaměří právě na vedení herních studií, kdežto Nišino převezme dohled nad obchodními záležitostmi. Oficiální tisková zpráva uvádí, že v rámci vzniklé synergie mohou oba muži efektivně uplatnit zkušenosti a schopnosti, které v Sony rozvíjeli doposud.

Od 1. června se Hermen Hulst stane CEO nově ustanovené Studio Business Group, kam spadají všechny herní týmy v rámci PlayStationu, stejně jako skupiny adaptující herní značky do jiných mediálních formátů – především filmy a seriály. Hulst sám je jedním ze spoluzakladatelů studia Guerrilla Games, které stojí za sériemi Horizon nebo Killzone, a které Sony koupila v roce 2005.

Hideaki Nišino se pak stane šéfem Platform Business Group, kam spadají konzole, technologie, doplňky, PlayStation Network i spolupráce s třetími stranami (ať už s velkými vydavatelstvími, nebo s nezávislými tvůrci). V Sony působí od roku 2006, za osmnáct let stihl vystřídat mnoho různých pozic a rolí.

Oba manažeři pak budou v rámci vedení spadat pod momentálního dočasného šéfa Hirokiho Totokiho, který se v rámci hierarchie firmy posune na post předsedy Sony Interactive Entertainment. Zároveň zastává funkci prezidenta Sony Group, ale také finančního a provozního ředitele, takže se dá očekávat, že Hulst a Nišino budou mít pod tak vytíženým mužem poměrně volnou ruku.

„Oba lídři budou mít jasnou odpovědnost a budou řídit strategické směřování, aby zajistili, že i nadále zůstaneme zaměření na prohlubování vztahů se stávajícími uživateli PlayStation a poskytování herních zážitků novým publikům,“ uvádí Totoki v tiskové zprávě. Jak Nišino, tak Hulst pak ve svých vyjádřeních zmiňují, jaká je to pro ně čest i jak se na spolupráci a nové vedoucí role těší.

Studia PlayStation se během poslední dekády exponenciálně rozrostla, ať už mluvíme o počtu zaměstnanců, nebo o dosahu. V posledních letech se snaží uživatelskou základnu rozšiřovat díky PC hráčům, na počítače se zpožděním portuje velkou část svých exkluzivních titulů. Budoucnost pak dosavadní vedení vidělo ve hrách jako službách, stejně jako v seriálových a filmových adaptacích slavných značek.

Ani PlayStationu se však v posledních měsících nevyhnuly kontroverze – v čerstvé paměti máme průšvih kolem Helldivers 2, kdy hra začala na PC povinně vyžadovat propojení s účtem PlayStation Network, tedy se službou, která v řadě zemí není dostupná. Herní divizi Sony také postihla vlna propouštění, v únoru o práci přišlo přes 900 zaměstnanců, a to i v nejúspěšnějších studiích jako Naughty Dog, Guerrilla nebo Insomniac.

Nejnovější články