Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles - GC 2011 dojmy
zdroj: tisková zpráva

Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles - GC 2011 dojmy

28. 9. 2011 12:45 | Dojmy z hraní | autor: Petr Ticháček |

Herní vystava Gamescom 2011 byla bohatá na spoustu zajímavých her, nechyběly mezi nimi ani adventury. Právě na ně se zaměřil Petr Ticháček, poctivě je všechny oběhal, obhlédl a některé si i zahrál, aby vám mohl z každého jednotlivého titulu nabídnout své dojmy v rámci adventurního speciálu. Výpis všech článků, které v rámci speciálu vyšly, najdete za tímto odkazem, dnes se zaměříme na fantasy adventurku The Book of Unwritten Tales: The Critter Chronicles, což je příběhový prequel The Book of Unwritten Tales, o níž jsme psali nedávno, který v Německu vyjde počátkem října.

O komplikacích s vydáním anglické verze adventury The Book of Unwritten Tales jsme si povídali posledně. A dnes na ně navážeme. Ještě před krachem původního majitele práv – německého vydavatele HMH – tým KING Art započal práce na volném pokračování, jakémsi příběhovém stand-alone datadisku, s podtitulem Die Vieh-Chroniken (neoficiální anglický překlad: The Critter Chronicles).

Na rozdíl od původní, již dokončené, hry to ovšem s tímto projektem vypadalo po krachu HMH zcela beznadějně, neboť někdy uprostřed vývoje byl přítok financí na jeho dokončení zcela odstřižen. Tvůrci ale nehodili flintu do žita, na vývoji potichounku pokračovali (z vlastní gáže, samozřejmě) a letos v srpnu celé Německo překvapili oznámením, že prakticky dokončený projekt vydá velice brzy distributor Crimson Cow. Na jeho Gamescom stánku jsem tudíž rozhodně nemohl chybět.

Kromě producenta Georga Hacha z Crimson Cow a plyšového maskota ve tvaru růžového crittera mě na místě přivítal scénárista a šéf projektu Jan Theysen. „The Critter Chronicles je sice pokračováním The Book of Unwritten Tales, v podstatě se ale jedná o prequel, jehož děj událostem z původní hry předchází,“ rozpovídal se Jan.

zdroj: Archiv

Příběh pojednává o tom, jak se Nate, jeden ze čtyř hlavních hrdinů The Book of Unwritten Tales, seznámil se svým chlupatým přítelem ještě před tím, než oba zasáhli do děje původní hry. Zápletka začíná tím, že Nate vyhraje v kartách vzdušný koráb nazvaný Mary, ale jeho původní majitel si najme pirátskou tlupu orků, aby Nata přepadli a jeho loď pro něj získali zpátky.

Výsledkem krutého vzdušného souboje (avšak řešeného klasickými adventurními postupy) je, že koráb ztroskotá na severských ledových pláních. Nate díky bohu přežije, a právě ve světě ledu a sněhu objeví nejen svého růžového chlupáče, ale rovnou celou jeho početnou a řádně praštěnou rodinku.

„Hra sestává, stejně jako její předchůdkyně, z pěti kapitol, přičemž v první ovládáte pouze Natae, ve druhé pouze crittera, a ve zbylých třech se můžete mezi oběma hrdiny libovolně přepínat,“ uvedl Theysen a na Gamescom mi předvedl krátké ukázky ze všech tří uvedených variant. Vyplynulo z nich především to, že The Critter Chronicles bude výrazně komediálnější adventura než její předchůdkyně.

Jak už Jan zmínil, většinu druhé kapitoly strávíme v kůži růžového chlupáče crittera, což je samo o sobě naprosto šílené nejen vzhledem k tomu, jak bláznivě a zmatečně se on i jeho příbuzenstvo chová, ale především z toho důvodu, že critteři nemluví lidskou řečí. Namísto toho mumlají nějakým vlastním absolutně nesrozumitelným jazykem, takže ze všech dialogů i prozkoumávání herního prostředí budeme opravdu ale OPRAVDU velice chytří.

O to intenzivněji se ovšem autoři soustředili na gestikulace postaviček a situační humor, jímž je druhá kapitola hry naplněna k prasknutí. A vlastně nejen druhá kapitola. Kdykoliv se na scéně objeví critter, můžete počítat s řádně podrážděnou bránicí. Ve hře ale nepůjde pouze a jedině o humor, to ani omylem. Stejně jako původní hra si i The Critter Chronicles zakládá hlavně na příběhu, a také na smysluplné hratelnosti, která bude ve 3-5 kapitole okořeněna vzájemnou spoluprací obou hratelných hrdinů.

Například v jedné konkrétní scéně, zachycené na ukázce ze hry níže, Nate odmítne z morálních důvodů opít spřáteleného tučňáka lahví brandy. Nezbude tedy, než se o totéž pokusit prostřednictvím ke všemu svolného crittera. Výsledek? Na ten už se podívejte sami. :o)

zdroj: Archiv

Ačkoliv The Critter Chronicles vypadá na první pohled naprosto stejně jako původní The Book of Unwritten Tales, přichází s mnoha drobnými vylepšeními. Po technologické stránce půjde hlavně o full-HD grafiku, která umožňuje ještě větší přiblížení kamery k detailům v lokacích.

Postavičky mají více polygonů a jsou dynamicky nasvětleny, takže je velký rozdíl v tom, pokud stojí ve stínu pod stromem nebo na přímém slunci. Na každé lokaci by mělo být až 4x více drobných animací a stejně tak až 4x více zvukových efektů.

Po herní stránce pak bude zajímavá především nabídka dvou úrovní obtížnosti na počátku hry, kdy jedna (ta jednodušší) má zhruba odpovídat obtížnosti původní hry, přičemž tu druhou tvůrci ořežou o některé nápovědy a naopak ji obohatí komplexnějšími hádankami. Herní doba se má pohybovat kolem 10-12 hodin, což odpovídá přibližně 60% délky původní hry.

The Critter Chronicles je zatím plánována jen pro německy mluvící trhy v distribuci firmy Crimson Cow, a samotní tvůrci KING Art mi sdělili, že definitivní rozhodnutí ohledně anglické verze doposud nepadlo – záleží především na tom, jak na tom bude s prodejností anglická verze původní hry.

Marketingový manažer britského distributora Lace Mamba Global mi nicméně prozradil, že se o tohle volné pokračování vážně zajímají, takže bych to s anglickou verzí neviděl zase tak černě. Více bychom měli vědět snad počátkem příštího roku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vlevo producent hry Georg Hach z Crimson Cow, napravo Jan Theysen z KING Art, a to růžové uprostřed je Critter z… zkrátka ze hry :o)

V dalším adventurním preview z letošního Gamescomu se Petr 'BigPeter' Ticháček zaměří na jeden z nejvíce očekávaných adventurních titulů - PC verzi detektivní pecky L.A. Noire, která vyjde v průběhu letošního podzimu.

V rámci adventurního speciálu z Gamescomu 2011 vyšly články:

  • Gamescom 2011 - horké adventurní novinky
  • Jurassic Park: The Game – adventurní dojmy  z GC 2011
  • Testament of Sherlock Holmes - adventurní dojmy z GC 2011
  • Captain Morgane and The Golden Turtle - adventurní dojmy
  • Asylum - hororové adventurní dojmy z GC 2011
  • Lucius -  GC 2011 dojmy z ďábelské adventure
  • The Book of Unwritten Tales - adventurní dojmy
  •  

    Nejnovější články