Modifikace Minecraftu už svým tvůrcům a Microsoftu vydělaly přes 7,5 miliardy korun
zdroj: Foto: Microsoft

Modifikace Minecraftu už svým tvůrcům a Microsoftu vydělaly přes 7,5 miliardy korun

29. 4. 2021 8:00 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Microsoft se se světem podělil o své finanční výsledky za třetí kvartál, který skončil 31. března letošního roku (mají to pěkně posunuté). Firmě jako takové se daří - příjmy ve výši 900 miliard a z toho čistý zisk 333 miliard korun nezní za pouhé tři měsíce vůbec špatně.

Microsoft dále prozradil například to, že eviduje 1,3 miliardy aktivních zařízení s Windows 10 a daří se růst i jeho značce Surface. Dalších těžko představitelný čísel je finanční zpráva plná, nás ale zajímá hlavně herní odvětví. Nepřekvapivě se s příchodem nových Xboxů zvýšil odbyt hardwaru, respektive konzolí - pro Xbox Series šlo o druhý prodejní kvartál a zasloužil se tím o meziroční nárůst hardwarové sekce o 232 procent. I příjmy ze služeb spojených s Xboxem a hraním meziročně povyrostly o 34 % čili o 15,9 miliard korun, a to primárně díky hrám třetích stran a Game Passu.

Zajímavé konkrétnější informace zazněly v souvislosti s Minecraftem (díky PC Gameru), který podle šéfa Microsoftu Satya Nadelly eviduje na 140 milionů aktivních měsíčních uživatelů, tedy o 30 % víc než v předchozím fiskálním roce. Microsoft se nepodělil o výši zisků ze hry, ale oznámil, kolik vydělaly uživatelské modifikace: 7,5 miliardy korun.

V tomto případě se ale nejedná o zprávu za zmíněný kvartál, ale o zisky od chvíle spuštění služby v roce 2017. Pravděpodobně nejde ani o čisté zisky samotných modderů, ale o celkové příjmy z prodejů modifikací, které si mezi sebe rozdělil Microsoft a tvůrci (Microsoft si z jejich prodejů údajně ukrajuje méně než 50 %).

Dohromady došlo k víc než 1 miliardě stažení veškerého dodatečného obsahu vytvořeného komunitou. Microsoft považuje Minecraft se svojí základnou hráčů a modderů za jednu z vedoucích platforem v rámci uživatelské ekonomiky. Další takovou platformou by se v budoucnu mohl stát Microsoft Flight Simulator, kde je prodej uživatelského obsahu rovněž na vzestupu.

Nejnovější články