Blizzard zavírá svou největší evropskou pobočku ve Versailles
zdroj: Activision

Blizzard zavírá svou největší evropskou pobočku ve Versailles

7. 10. 2020 11:00 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Ačkoliv se vydavatelství Activision Blizzard jako celku daří, samotný Blizzard nezažívá své nejlepší období. Jak včera informoval Bloomberg, Blizzard svým zaměstnancům oznámil uzavření francouzské pobočky ve Versailles. Ta dle údajů z roku 2019 zaměstnávala přibližně 400 lidí, kteří pro tituly od Activisionu v Evropě zajišťovali marketing, zákaznickou podporu a další vydavatelskou činnost.

Podle novináře Jasona Schreiera původně společnost plánovala podobné aktivity přesunout do Londýna spolu s přibližně polovinou pracovních míst, ale kvůli odchodu Velké Británie z Evropské unie a pandemii koronaviru od této varianty nakonec ustoupila.

Zatím tedy není jasné, kolik dosavadních zaměstnanců versailleského Blizzardu si bude muset hledat novou práci. Francouzský právní systém oběti masivního propouštění chrání, a pokud jim společnost nedokáže zajistit náhradní pozici, musí je finančně odškodnit. V Evropě má Activision Blizzard další pobočky například v Irsku nebo v Nizozemí, žádná z nich ale není v historii firmy tak významná.

Versailles se s problémy v rámci restrukturalizace firmy potýkalo už delší dobu. Activision, který se s Blizzardem spojil v roce 2008, nechával studiím dříve spadajícím pod Blizzard volnou ruku, v posledních letech se ale obě firmy začaly prolínat ve větším měřítku. Loni Activision Blizzard propustil 134 zaměstnanců z přibližně 400 právě ve Versailles, letos na jaře pak v tichosti uzavřel kanceláře v Haagu.

S Francií je Blizzard propletený už od devadesátých let. Firma, která vznikla v Kalifornii v roce 1991, se o sedm let později nechala spolknout francouzským konglomerátem Vivendi – tím, který před několika lety usiloval o odkoupení Ubisoftu. Právě pod Vivendi se Blizzard dočkal své největší slávy, prvním StarCraftem, Diablem 2 a Warcraftem 3 počínaje, nejpopulárnějším MMORPG všech dob World of Warcraft konče.

Firma se pak v roce 2008 rozhodla sjednotit své herní aktivity a spojila Blizzard s Activisonem. Activision Blizzard se osamostatnil v roce 2013.

Nejnovější články