CD Projekt a Bloober Team přestávají prodávat hry v Rusku a Bělorusku
zdroj: tisková zpráva

CD Projekt a Bloober Team přestávají prodávat hry v Rusku a Bělorusku

4. 3. 2022 12:23 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Polský CD Projekt, tvůrci herní série Zaklínač nebo Cyberpunku 2077 a zároveň majitelé digitální platformy GOG, pozastavuje veškeré obchodní aktivity na území Ruska a Běloruska. Týká se to jak prodeje fyzických kopií her, tak veškerých digitálních obchodů i všech her prodávaných prostřednictvím zmíněného GOG.

K podobnému kroku se uchýlilo další polské studio, Bloober Team, autoři Layers of Fear nebo The Medium.

V obou případech jde o formu protestu proti ruské agresi na Ukrajině. „Chápeme, že se toto rozhodnutí může dotknout mnoha ruských a běloruských hráčů, kteří s touto invazí nemají nic společného, ale věříme, že stojí za to udělat každý možný krok, který může pomoct zastavit válku,“ uvádí Bloober Team na svém Twitteru.

„CD Projekt stojí za ukrajinským lidem. Nejsme politická entita, která by státní záležitosti mohla ovlivnit napřímo, ani o to neusilujeme, ale věříme, že komerční entity mají sílu změnit globální záležitosti skrz srdce a duše běžných lidí, pokud se sjednotí,“ píše CD Projekt a přeje svým ukrajinským bratrům a sestrám hodně sil v boji za svou zem. Společnost zároveň poslala na podporu Ukrajiny milion zlotých (přes 5 milionů korun).

Ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov tento týden vyzval Sony a Microsoft, aby dočasně zablokovaly všechny účty pro Xbox a PlayStation na území Ruska a Běloruska. Společnosti zatím tuto výzvu ponechaly bez komentáře a odezvy.

Nejnovější články