Capcom zpětně zavedl DRM do 11 let staré hry. Pokračuje tím v tažení proti modům
zdroj: Capcom

Capcom zpětně zavedl DRM do 11 let staré hry. Pokračuje tím v tažení proti modům

15. 1. 2024 16:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Capcom se začátkem roku rozhodl do 11 let starého Resident Evil: Revelations v tichosti dodat protipirátskou DRM ochranu Enigma. Hráči a hráčky si aktualizace samozřejmě všimli, částečně i proto, že řadě z nich hru rozbila. Nespokojených hlasů je plné komunitní fórum hry na Steamu a o rozhořčení svědčí i review bombing na stránce hry. Japonský gigant proto ochranu z akčního hororu raději zase spěšně stáhnul.

„Kvůli chybám v posledním updatu vracíme hru na poslední stabilní verzi. Omlouváme se za způsobené problémy. Jakmile vyřešíme technické potíže, opět aktualizaci zveřejníme,“ omluvil se Capcom a dává tím zjevně najevo, že protipirátskou ochranu hodlá zavést i přes vlnu nevole.

Motivací je v tomto případě zřejmě boj s mody. Vydavatelský dům totiž mezi modifikacemi a cheaty nevidí rozdíl a myslí si, že poškozují nejen morálku firmy, ale i dobré mravy společnosti. Rozhořčení lze asi částečně chápat, protože například do jejich novinky Resident Evil 4 už existuje přes 1 700 modifikací jen na stránce NexusMods a samozřejmě, že celá řada z nich je lechtivých.

Zpětné zabezpečování knihovny her Capcomu se ale netýká jenom značky Resident Evil. DRM obdržely třeba hry ze série Mega Man nebo remaster Ghost Trick: Phantom Detective.

Boj proti pirátství a modifikaci her byl v Capcomu ke konci roku velkým tématem. Upozorňuje na to například prezentace oddělení firmy pro výzkum a vývoj. Poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti, byl zřejmě oficiální evropský turnaj v bojovce Street Fighter 6, při kterém organizátoři na jednom z počítačů omylem ponechali zapnutý mod, jež bojovnici Chun-Li svlékl do naha. Celá událost včetně nahoty byla živě přenášena na Twitchi.

Nejnovější články