G2A prodávalo kradené klíče. Tvůrcům Factoria vyplatí desetinásobek ušlého zisku
zdroj: Vlastní foto autora

G2A prodávalo kradené klíče. Tvůrcům Factoria vyplatí desetinásobek ušlého zisku

21. 5. 2020 10:54 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Ať se obchod s digitálními hrami G2A snaží sebevíc, kontroverzní nálepky se snad už nikdy nezbaví. Místo, kde může každý prodávat klíče her, mělo v minulosti spoustu problémů s údajným přeprodáváním kradených klíčů, což se logicky nelíbilo spoustě vydavatelů. G2A nakonec přistoupilo ke kroku kompenzace dotčených studií, přičemž této nabídky využilo pouze jediné studio – české Wube Software.

V červenci loňského roku přišel obchod G2A s nabídkou kompenzace studií desetinásobkem ušlého zisku, pokud se dotčeným podaří újmu prokázat. G2A přislíbilo nezávislý audit ve spolupráci s některou z externích firem, ale nakonec nebylo schopné najít vyhovujícího partnera.

České studio Wube Software bylo jediné, které se rozhodlo této možnosti využít a nakonec kývlo i na to, aby G2A samo provedlo interní průzkum a prošetřilo podezřelé případy. Wube Software v roce 2016 zaznamenalo krádež víc než 300 Steam klíčů skrze ukradené kreditní karty a mělo důkazy, že některé z těchto klíčů se protočily přes G2A (emaily od kupujících stěžujících si na to, že jim hry zakoupené skrz G2A mizí ze Steamu).

zdroj: Archiv

Ušlý zisk byl odhadován na 20 dolarů za hru, celkově tedy 6 600 dolarů (164 tisíc korun), takže ve vzduchu visela potenciální kompenzace od G2A ve výši 66 000 tisíc dolarů. Po téměř jednom roce šetření se ukázalo, že 198 kradených klíčů hry Factorio bylo skutečně prodáno přes G2A v období mezi březnem a červnem v roce 2016, a prodejce proto vyplatí Wube Software desetinásobek ušlého zisku ve výši 39 600 dolarů (984 tisíc korun).

G2A si tímto krokem chce samozřejmě napravit pověst. Bylo by ale lepší takovým situacím rovnou předejít a nutno dodat, že obchod loni v létě přišel s návrhem nástroje, který by studiím umožňoval blokovat prodej klíčů. G2A na vývoj nástroje potřebovalo podpis jedné stovky studií, ale dva dny před „uzávěrkou“ se našlo pouhých 19 zájemců.

Nejnovější články