Steam zavádí systém recenzí, který reflektuje průběžné změny ve hrách
zdroj: tisková zpráva

Steam zavádí systém recenzí, který reflektuje průběžné změny ve hrách

4. 5. 2016 16:31 | Téma | autor: Adam Homola |

Valve zavedli další žádanou a vítanou změnu Steamu a to rozdělení uživatelských recenzí na Nedávné a na Souhrn. Doteď se totiž na Steamu zobrazovaly uživatelské recenze bez výrazného časového rozlišení a tak na povrch často vypluly sice užitečné a obsáhlé, ale časem velmi neaktuální recenze. Což je pro Valve i pro uživatele problém, vzhledem k častým změnám her nejen v rámci programu předběžného přístupu, ale také po vydání.

I po něm se totiž mohou leckteré hry změnit k nepoznání, kdy je pak recenze ze dne vydání například po roce vcelku zbytečná. V některých případech může pojednávat o radikálně odlišné verzi hry, kterou mezitím vývojáři opatchovali, upravili a vylepšili k nepoznání. Valve proto na Steamu dali do popředí nedávné recenze.

Nové uživatelské recenze prý na Steamu přibývají každým dnem, jenže ne vždy se podařilo, aby nová recenze sesbírala dostatečné množství hlasů a dostala se nahoru mezi ty nejužitečnější. Nedávné recenze se budou zobrazovat na základě hodnocení z posledních 30 dnů - pokud má za toto období hra dostatečné množství recenzí a pokud je na Steamu alespoň 45 dnů.

Zároveň jsou stále k nahlédnutí recenze staré a již neaktuální, jen ustoupily do pozadí. Jde o logický krok, který Valve trval trochu déle než by bylo zdrávo. Program předběžného přístupu, early access, je tu s námi už od března 2013. Problém se ale netýkal jen rozpracovaných her před vydáním. Leckteré hry se poměrně zásadně mění i po vydání a v uživatelských recenzích nejsou pak takové změny na první pohled adekvátně reflektovány, respektive je Steam doteď „schovával“ za těmi neaktuálními.

Z dalších na webu představených změn lze zmínit například zaškrtávací boxík pro případy, kdy jste hru dostali zdarma, což můžete nyní při psaní recenze jednoduše zobrazit, nebo možnost nechat si vypsat recenze ve všech jazycích. Pro tuto funkci už ale musíte opustit stránku hry na obchodu a jít se podívat do příslušného komunitního centra na Steamu. Na první pohled jde sice o drobné změny, nicméně jejich praktický dopad a užitečnost bude asi větší, než cokoliv, co Valve v poslední době udělali například s programem Greenlight.

Nejnovější články