Šéf Xbox divize, Don Mattrick, odchází z Microsoftu zachránit zmírající Zyngu
zdroj: tisková zpráva

Šéf Xbox divize, Don Mattrick, odchází z Microsoftu zachránit zmírající Zyngu

1. 7. 2013 23:50 | Byznys | autor: Petr Poláček |

(Aktualizováno) Don Mattrick, jedna z veřejně nejznámějších tváří konzole Xbox, odchází oživit skomírající byznys společnosti Zynga, kde v roli CEO (provozní ředitel) nahradí zakladatele Zyngy Marka Pincuse. Zpráva o překvapivém odchodu dosavadního šéfa interaktivní divize v Microsoftu (pod níž spadá herní divize včetně Xboxu) se objevila v podobě neověřené informace nejdříve na Wall Street Journal, a následně byla oficiálně potvrzena tiskovkou, kterou vydala Zynga.

Devětačtyřicetiletý Don Mattrick, který světu letos v květnu představil konzoli Xbox One (a nedávno oznámil, že dříve anoncované restrikce se narychlo změnily), odchází z vysokého postavení v Microsoftu po šesti úspěšných letech - od roku 2007 narostla uživatelská základna Xbox 360 z 10 na 75 milionů konzolí a počet uživatelů Xbox Live se mezitím zvedl z 6 na skoro 50 milionů, jak uvádí tisková zpráva.

Don Mattrick bude z pozice CEO řídit další kroky společnosti Zynga, která v posledních měsících (od chvíle, kdy vstoupila na burzu) čelila rapidnímu poklesu ceny akcií, rušila několik poboček, samozřejmě propouštěla a před měsícem oznámila plán na rasantní snížení provozních nákladů. Mark Pincus bude nadále šéfem správní rady spol. Zynga a bude odpovídat za produkty, které bude firma dále provozovat a vyvíjet. Tisková zpráva o této výměně hovoří jako o výhře pro Marka Pincuse, protože se nyní bude moci naplno věnovat vývoji těch nejlepších sociálních her na světě.

S podobně nadšeným tónem tisková zpráva ústy Marka Pincuse oznamuje usazení Dona Mattricka do šéfovského křesla: „Jde o jednoho ze špičkových manažerů v celém zábavním průmyslu. Don je skvělý učitel, který dokáže inspirovat lidi, aby ze sebe vydali do nejlepší a vybudovali silné a produktivní týmy,“ tetelí se blahem Pincus.

Don Mattrick ovšem logicky nezůstává ve chvále na svého budoucího zaměstnavatele pozadu: „Zynga ve své krátké historii změnila svět zábavy, když ze sociálních her udělala mainstreamovou zábavu. Přes miliardu lidí na webu a mobilech instalovalo hry od Zyngy a značky jako FarmVille nebo Worlds With Friends se staly součástí každodenního života lidí. Přijal jsem nabídku od Zyngy protože věřím, že Markova pionýrská vize a cíl spojit svět skrze hry se nechází teprve na svém počátku. Zynga je skvělý byznys, který stále čeká na naplnění svého potenciálu. Jsem hrdý, že se mohou spojit s Markem, abychom společně nabídli světu vysoce kvalitní a zábavné sociální hry bez ohledu na to, na čem je lidé chtějí hrát.“

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zynga si akvizicí Dona Mattricka významně vylepšila svou reputaci, což bylo zcela bez obalu hlavním cílem celé akce. I když pouze momentálně. Don Mattrick opravdu není jen posila papírová a s krátkodobým efektem na cenu akcií. Mark Pincus nepřehání, když jej označuje za jednu z nejschopnějších postav současného zábavního průmyslu. Mattrick je zkušený matador herního byznysu. V roce 1982 spolu-založil ve svých 17 letech studio Distinctive (Test Drive), které vedl až do chvíle, kdy se stalo součástí Electronic Arts. V EA se Mattrick následně vypracoval až na pozici prezidenta světových studiích, kdy měl pod palcem veškerý vývoj v interních studiích EA. Zynga zkrátka neřekla poslední slovo.

Naopak, z Microsoftu ještě nezaznělo, kdo Dona Mattricka nahradí na pozici šéfa interaktivní divize, a na to konto i generálního šéfa herní sekce Microsoftu. Přímo se nabízí osoba Philla Harrisona, současného korporátního více prezidenta Microsoftu. Proč Harrison? Protože je to v Microsoftu momentálně osoba, která hernímu a obecně zábavnímu průmyslu rozumí nejvíce a má s ním největší zkušenosti. Dlouhá léta působil ve vedoucích pozici evropské a severoamerické pobočky PlayStation. Dlouhou dobu byl třeba hlavní tváří (a ještě ke všemu populární) konzole PlayStation 3 po celém světě. Jako takový má tedy pro nové kolo pomyslné války konzolí nejvíce zkušeností.

Z Microsoftu však zatím žádná oficiální informace nepřišla. Nechme se tedy překvapit, koho aktuální šéf Microsoftu Steve Ballmer na Mattrickovo místo povolá. Zatím se s Mattrickem pouze v typickém korporátně uctivém stylu rozloučil skrze e-mail, adresovaný všem zaměstnancům Microsoftu. Poplácal v něm Mattricka po zádech za to, co pro Microsoft udělal. Zejména za to, že z divize interaktivní zábavy udělal nedílnou součást centrály Microsoftu v Redmondu. "Děkuju ti, Done, že jsi nás zavedl na cestu, která překope základy interaktivní zábavy," dí v mailu zaměstnacům Ballmer a dále se rozplývá nad tím, jak koncept Xbox One představuje kulminaci vize propojenosti služeb a zařízení, která je v současnosti vlastní všem produktům Microsoftu. Pokud jde o řízení divize interaktivní zábavy, v e-mailu Ballmer uvádí, že Mattrickovi podřízení budou zatím skládat účty přímo jemu. Náhrada za Mattricka je však jistá, dříve či později.

Nejnovější články