Hororový Vampyr je o neustálé volbě - koho zabít, koho nechat žít
zdroj: tisková zpráva

Hororový Vampyr je o neustálé volbě - koho zabít, koho nechat žít

20. 6. 2016 10:54 | Video | autor: Aleš Smutný |

Pravý horor by neměl vycházek z lekání a útoku na váš krevní tlak, ale z pocitu strachu, beznaděje, případně i strachu ze sebe samého. Právě tímto směrem se vydává akční RPG Vampyr od studia Dontnod, které má na kontě Remember Me či Life is Strange. Vypráví příběh lékaře Jonathana Reida, který se vrací z fronty první světové války do Londýna, který je sužovaný Španělskou chřipkou. Je ale sužovaný i upíry, mezi než se, jako čerstvý přírůstek, řadí váš hrdina, či spíše antihrdina.

Život, tedy spíše neživot, se bude skládat z neustálého rozhodování. Reid se snaží zjistit víc o samotném vampirismu, i skryté hierarchii v rámci upíří společnosti. Zároveň jej trápí hlad, který jde ukojit jen vysáváním živých. Tady vstupuje do hry unikátní systém světa Vampyru. Tvůrci jej označují za polootevřený, což znamená, že se skládá z několika londýnských čtvrtí, v nichž se můžete dostat do prakticky každého domu. Především ale má každá postava, jež se zde pohybuje, vlastní příběh, vztahy a její smrt bude mít následky.

Lov v tomto případě znamená, že pečlivě zkoumáte návyky možné oběti a zvolíte si nejvhodnější chvíli k útoku. Společně s tím ale zjistíte i její životní příběh a možná se rozhodnete změnit svůj cíl. Třeba nechcete zabít otce od rodiny a raději zvolíte kořist, jejíž smrt nezpůsobí tolik neštěstí. Tady vstupuje do hry silný RPG systém, který ani tak nevychází z toho, že za bodíky zkušenosti kupujete nové upíří schopnosti, ale z podstaty zkratky, tedy „roleplay.“

zdroj: Archiv

Teoreticky dokonce nemusíte vysávat kohokoliv. Jenže zabíjení lidí je jediný způsob, jak získávat zkušenosti a jelikož vás ve hře čeká několik soubojů s bossy, můžete zjistit, že putování vašeho lékaře, který odmítá přijmout upíří podstatu, končí proto, že nedokáže překonat překážku v podobě silného nepřítele. Navíc kromě bossů po vás půjdou i lovci upírů, u nichž zjevně nemá Reid problémy se zabíjením. Ostatně, napadají jej bez ptaní a tak se můžete vyřádit s chladnými i střelnými zbraněmi, stejně jako upířími schopnostmi.

Ty půjde rozvíjet v rámci trojice stromů schopností, jež se zaměřují na odlišné aspekty upíří existence. Nicméně, hádám, že u Vampyru půjde především o váš „terénní výzkum“ a volbu, koho zabijete a hlavně, jak se popasujete s následky. Každá smrt totiž může mít několik vyústění, z nichž můžete těžit či se snažit o jejich nápravu. Zabijete otce malého chlapce? A co pak s dítětem, které už nikoho nemá? Pomůžete mu? Budete ho ignorovat? Nebo ho dokonce zabijete? Jen pozor, pokud budete zabíjet moc, může se stát, že se celá čtvrť zhroutí, přestane fungovat jako lidské společenství a vy přijdete o veškeré zdroje, obchodníky i úkoly, jež zde byly k dispozici.

Vampyr vypadá díky své unikátní atmosféře i zasazené velmi lákavě (snad až na ty prostě vypadající souboje). Vyjde někdy příští rok na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články