Hlavním programátorem a částečně i designérem projektu Infinitum je sedmadvacetiletý Jakub Müller. Je zodpovědný za design databáze, serverový i klientský kód a zabezpečení. Hry podle svých slov hraje už přes dvacet let, především na PC. „Amiga mě minula a herní konzole mě nikdy nějak zvlášť nelákaly. Teprve v poslední době jsem dostal Xbox s Kinectem, který je výborný," říká.
V posledních letech hraje hlavně multiplayerové online FPS a RPG. Přiznává, že onlinovkám částečně propadl. „Než jsem začal dělat Infinitum, byl jsem schopen trávit online i 18 hodin denně, abych byl nejlepší. Pak jsem si začal psát vlastní boty, kteří hráli za mě. Když jsem už všechno zautomatizoval, tak mě to přestalo bavit. Nechal jsem toho a začal pracovat na konceptu dnešního Infinitum."
Než se naplno pustil do tvorby Infinitum, pracoval na vývoji podnikových systémů. „Ve srovnání s online hrami, které jsem hrál, se jednalo (a stále jedná) o řádově složitější software," říká. „Vždy jsem chtěl vytvářet počítačové hry, ale příležitost dělat je profesionálně, jsem neměl," dodává Jakub.
Zkoušel proto pracovat na mapách, modech a vytvořil i několik herních prototypů. Teprve když se potkali s Martinem Boháčem, šéfem webového studia Allodium, začalo něco vznikat. „Přednesl jsem mu svou vizi online strategie, dali jsme se dohromady a začali na Infinitum pracovat," přibližuje pozadí vzniku hry Jakub.
Volba padla na online strategii především z toho důvodu, že je to jeden z Jakubových oblíbených žánrů. „Hrál jsem tenkrát pár online strategií a měl jsem pocit, že zdaleka nevyužívají svůj potenciál," říká. Webový prohlížeč je podle něj pro online strategie ideální platforma - multiplayer je pro strategie klíčový a v prohlížeči lze hrát odkudkoliv, včetně tabletů nebo smartphonů.
Vývoj onlinovky Infinitum před spuštěním uzavřené beta verze trval zhruba dva roky. Následně tým vydával po několika měsících novější velké verze, které obsahovaly nové funkce, vylepšený game design, vyvážení parametrů a další optimalizace. „Měli jsme i prototyp akcelerovaný na grafických kartách, ale na běžných počítačích to v kombinaci s webovým prohlížečem nefungovalo dobře," říká Jakub. Za relativně krátkou dobu dvou let urazili podle svých slov hodně dlouhou cestu. „Seznamem nápadů a vylepšení bychom mohli lemovat dálnice, takže naši hráči se mají ještě na co těšit," navnazuje Jakub.
Dříve převážně reklamní studio Allodium se může věnovat vývoji onlinovky mimo jiné i díky tomu, že pro ni našlo investora. „Věřili jsme našemu projektu a dokázali o něm přesvědčit druhé. Měli jsme samozřejmě i štěstí. Herním projektům v Česku investoři příliš nerozumí," vysvětluje Ondřej Neumann.
„Pokud chcete stavět dům, máte to jednoduché, ale na hru, co je zadarmo? To nikdo nechápe. Tři roky jsme bydleli ve sklepě, v malé temné místnosti. Díky kamarádovi jsme tam jednou pozvali asi 20 investorů, většinou lidi, kteří podnikají na burze. Někteří měli zájem, zaujatě poslouchali, ale pak jsme třeba zjistili, že v životě nehráli žádnou hru a nechápou jak se na nich dá něco vydělat," vypráví o strastiplné cestě za investorem Ondřej Neumann.
„Praha patří mezi jeden z nejbohatších regionů Evropy, peníze se tady točí, a tak získat investora není úplně nereálné." Je to podle něj kombinace nápadu, týmu s nemalou profesní zkušeností a víry, že to studio dokáže.
„Infinitum se v současné chvíli těší celkem slušné oblibě," odpovídá Ondřej Neumann na záludnou otázku pátrající po stavu současné hráčské populace hry a po tom, kolik z nich je platících. Údajně jde o výrazně větší procento, než kolik je standardní průměr platících hráčů na českém internetu.
O oblíbenosti Infinitum svědčí i fakt, že komunita je velmi aktivní - hráči si pravidelně sami organizují srazy a komunitu se snaží stmelovat i samotné Allodium. Mimochodem, nejstaršímu hráči je 74 let. „Hraje prý potají a má zvláštní herní cíl: mít co nejzaplněnější sklady," směje se Jakub. „Lidé hledají ve hře, co je baví - někteří kreslí na mapách obrazce, jiní levelují. Obecně lidé nehrají tak, jak bychom očekávali že budou hrát." dodává.
Allodium se nebojí přiznat, že česká verze hry slouží především k definitivnímu odladění celého systému, vybalancování hry a otestování monetizace předtím, než se vývojáři pustí do zahraniční expanze. V zahraničí už poběží „Infinitum 2" - vylepšená verze s jednodušším ovládáním, rychlejším postupem hrou, svižnějšími souboji a hlavní novinkou: počítačem ovládanými soupeři. Ti budou jakožto umělá inteligence představovat důležitou sílu na herní mapě. Navíc se budou chovat odlišně k hráčům v závislosti na jejich úrovni. Taktéž boj o pevnosti už bude pouze jedním z cílů hry, nikoliv tím hlavním.
„Jaké všechny cíle tam budou, zatím není jisté - všechno se to musí propočítat. Je to ohromně komplikovaná záležitost," říká Jakub. I proto je výhodné si vše vyzkoušet tady doma. „Když uděláš nějakou chybu tady v Čechách, tak to pořád ještě není takový průšvih jako když hra běží v několika státech," přiznává Ondřej Neumann. „Hráče napadne úplně všechno a s tím je třeba počítat," dodává hlavní matematik Pavel Kasík.
I v zahraničí bude Infinitum postaveno na reálných mapách. „Chceme je dál používat. Má to svoje kouzlo, dá se s tím dobře pracovat," říká Jakub. Ne vždy ale prý půjde jen o jeden stát. Někdy to bude víc států dohromady nebo dokonce celý kontinent.
„Nicméně například u kontinentů budeme muset změnit měřítko. Od určitého množství hráčů na jedné mapě přestává mít smysl, aby hráli všichni společně - nikdy se totiž nebudou mít šanci potkat," vysvětluje Jakub. Jednou z novinek druhé verze Infinitum bude například i funkční burza, a to nejen surovin.
Jak budou fungovat v nové verzi placené funkce, zatím není jasné a jde o jednu z kritických vlastností hry nad kterou dnes vývojáři bádají. Martin Boháč, zakladatel studia a hlavní designér hry, říká, že „placené funkce jsou vždy terčem kritiky, ale na druhou stranu bez nich nelze projekt financovat. Zkusili jsme jeden přístup, ale dnešní trh a konkurence směřují jinam." Cestou, kterou se nejspíš vydají, proto spatřuje v přístupu free-to-play.
„Je to úspěšný model a hráče není dobré limitovat v tom, kolik mohou utratit. Hry, které takto nefungují, nemají šanci se dostat na zahraniční trh," říká Martin. Podle něj existuje model hmatatelných výhod a nehmatatelných. Nehmatatelné výhody jsou podle něj dobré třeba pro RPG, kde je spousta možností vizuálních vylepšení. „Ale v online strategiích v tomhle směru prostě není co prodávat, pouze ovládání," přiznává. „A to bohužel není cesta, kterou se dá jít na trh mimo ČR. Plánujeme i světy, kde bonusy nepůjdou kupovat vůbec, tam ale bude povinné platit měsíční předplatné."
Jednou z důležitých konkurenčních výhod Infinitum je i fakt, že je přístupný přes herní portál Hry.cz společnosti Seznam. Ten už pomohl odstartovat kariéru např. i české firmě Geewa. Jako relativně mladé a malé studio se Allodium snaží udržet nezávislou a neformální atmosféru, která je klíčová pro jeho budoucí tvorbu. Nebojí se hovořit o svých velkých plánech a zároveň nasávat znalosti ostatních studií.
„Byli jsme třeba na velké herní akci v Kolíně nad Rýnem. Tam jsme si vyslechli hodně zajímavé přednášky. Potěšilo nás, že to neděláme špatně. Že i velká herní studia řeší stejné problémy jako my, především co se týká herní mechaniky," vzpomíná na nedávný zážitek Jakub. „Shodli jsme se, že pro nás pro všechny je základním pracovním nástrojem Excel," dodává se smíchem „a že nejžádanější pozice je jednoznačně gamebalancer".