Infinitum - česká onlinovka se světovými ambicemi
zdroj: tisková zpráva

Infinitum - česká onlinovka se světovými ambicemi

9. 4. 2013 20:00 | Preview | autor: Jan Horčík |

V Česku dnes vznikají desítky malých i větších herních projektů. Řadě z nich je ale lokální trh malý a chtějí jít do světa. Infinitum je webová onlinovka pražského studia Allodium. V současné době běží v betaverzi a každý si ji může zdarma vyzkoušet. Sami tvůrci přiznávají, že český rybník jim slouží především k vyladění herního systému předtím než se pustí i na zahraniční trhy.

Webové onlineovky nejsou v českých herních magazínech právě doma. Není se čemu divit – hry české provenience z velké části zapomněly, že internet se mění rychlostí blesku. A ty zahraniční zase české hráče nepřitahují v takové míře, aby bylo zajímavé se jim věnovat ve větší míře. Infinitum se to snaží změnit.

Jde o výjimečnou strategickou hru, a to hned z několika důvodů. Předně, odehrává se na české mapě vytvořené dle reálných mapových podkladů. Tam kde mají být hory, najdeme hory. Tam kde řeky a města, jsou řeky a města. Už tahle přímočará vlastnost dodává Infinitu specifickou přitažlivost. Další věc, která vás upoutá na první pohled - grafické zpracování. „Na grafiku jsme obětovali šestimístnou částku," říká Ondřej Neumann, producent hry. A je to vidět.

České grafické studio Drawetc. se postaralo o parádní grafické zpracování, které upomíná k realtime strategiím 90. let. Na českou webovou online hru je to nemalý pokrok. Pochopitelně, že ve srovnání se zahraniční produkcí - řekněme The Settlers Online - jsme stále o řád jinde. Ale srovnávat Ubisoft s nezávislým českým studiem se přeci jen trochu míjí účinkem.

Jakkoliv Infinitum postrádá hudbu a zvuky, v českých luzích a hájích je třeba takovou snahu ocenit. Stejně jako povedený příběh, který počítá s tím, že z České republiky se během následujících třiceti let stane světová válečná supervelmoc. Jakkoliv to možná zní kýčovitě, zpracování i podání příběhu nakonec vyznívá lépe, než bychom čekali, a dobře to doplňuje herní dění.

Infinitum je válečně-budovatelská realtime strategie. Hráč se ujímá vlády nad jedním z 8600 českých měst. Postupně buduje jeho ekonomiku za pomoci desítek různých výrobních budov, láká nové obyvatele, zajišťuje suroviny pro rozvoj města a později i armády. S pomocí armády pak může obsazovat další města - jak ta, která ještě nejsou obsazena žádnými hráči, tak i hráčská. A o tom je celé Infinitum.

Hráči se mohou sdružovat do klanů a aliancí, které pak mezi sebou navazují diplomatické styky. Válčí, intrikují, špehují, zrazují. „Vynalézavost hráčů nás v tomto ohledu už několikrát opravdu překvapila," říká Pavel Šorejs, programátor, matematik a linuxový guru. Právě on je hlavní mozek stojící za vyváženým herním systémem Inifnita. „Je to jako ve skutečnosti - aliance třeba nasazují špehy. Během bitvy se pak může stát, že se vaši až doposud spojenci otočí proti vám," dodává.

Konečný cíl hry pro jednotlivce neexistuje, ale pro aliance ano. Vývojáři vás tedy násilně nenutí se „socializovat" podobně jako jiné dnešní webové hry. Ale pokud nechcete ve hře a herní komunitě hrát druhé housle a naopak máte zájem si ji užít se vším všudy, je vstup do aliance jedinou cestou.

V alianci můžete sdílet armádní jednotky a s pomocí aliančních armád pak dobývat pevnosti. Pevnosti jsou speciální opevněné body na mapě. Cílem hry je nasbírat alespoň 20 000 pevnostních bodů a alespoň o 2000 víc než druhá aliance v pořadí. Pevnostní body získá aliance tím, že dobude a udrží pevnosti.

K tomu slouží několik typů jednotek od pěších přes obrněné tanky až po mechy. Jednotky lze formovat v armády, kterými pak pohybujete v reálném čase po čtvercové mapě. Všechny webové online hry jsou primárně o zdrojích - a tím hlavním zdrojem je pochopitelně čas.

Čas je i jedna z komodit, kterou vývojáři Infinita hráčům prodávají. Tou další je pak jednodušší ovládání, které se ve svém důsledku taktéž konvertuje v ušetřený čas. Infinitum je skutečná „realtime" strategie v tom smyslu, že herní čas se rovná reálnému času. Jeden den ve hře tedy odpovídá jednomu skutečnému dnu.

Stavba/výroba každé jednotky a budovy pak vyžaduje jak zdroje (peníze, dřevo, beton, ocel, ropu a další), tak i určitý čas. Stavbu a výrobu je možné řadit do fronty. Délka fronty je právě jedno z vylepšení, které si lze koupit za peníze (a pak dopředu nastavit stavbu či vylepšení až 50 budov). Za peníze si dále koupíte třeba podrobnější zoom hlavní mapy nebo detailní přehledy o vaší ekonomice. Vývojáři tedy zatím nejdou cestou „zaplať a vyhraješ".

Podle vývojářů samotných existuje několik strategií a taktik, jak dosáhnout kýženého výsledku. Žádná z nich není zaručeně vítězná. Záleží na chování ostatních hráčů. Můžete blufovat nebo se naopak snažit být nenápadní. „Některé postupy, které hráči vymysleli jsou opravdu brilantní, a sami byli překvapeni jak úspěšní s nimi byli," oceňuje jejich schopnosti Jakub Müller, hlavní programátor.

Volba správných spojenců a vyhlášení války správným aliancí má zásadní vliv na průběh i výsledek konfliktu. Na druhou stranu se někteří hráči bojí útočit na jiné, protože nevědí co mají čekat a bojí se odvety. „V zásadě se jedná o jednu velkou PvP arénu s diplomatickými vztahy," říká Jakub. „Připravujeme proto PvE část, kde se hráči nebudou muset bát útočit na ostatní a mohli si jít zaválčit i úplně sami s minimálním rizikem."

...

Infinitum je na české herní scéně výjimečným úkazem. Webové online hry u nás pořád ještě nemají dostatečně vybudovanou tradici. Zároveň je ale i podle směřování velkých zahraničních vydavatelství jasné, že představují zlatou žílu budoucnosti. Ti, kdo se nebudou bát investovat do hledání, se mohou za pár let proměnit ve vítěze.

Na projektu Infinitum je vidět obrovská snaha dotáhnout vše k dokonalosti. Vývojáři nejenže dnem i nocí pracují na hře, ale navíc se starají o vlastní komunitu, připravili obsáhlé návody pro začátečníky a zároveň pracují na nové verzi. Infinitum rozhodně není hra pro každého a určitě není bez chyb. Hráčům se spoustou volného času a slabostí pro multiplayerové online strategie ale můžeme doporučit, aby si ji alespoň vyzkoušeli. Ostatně, je to zadarmo.

P.S. Brzy vám přineseme rozhovor s tvůrci Infinitum

Nejnovější články