Best of 2014: Nejlepší sportovní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2014: Nejlepší sportovní hra

3. 2. 2015 20:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Nemá cenu si nic nalhávat, kategorie sportovních her nepatří během našeho vyhlašování nejlepších her roku mezi ty nejdynamičtější. Stálice, které se v ní každým rokem objevují, si udržují neoddiskutovatelně vysokou kvalitu a zároveň si vzhledem ke svému každoročnímu vycházení nemohou dovolit zásadně vyniknout – protože čím více inovací přinesou v jednom roce, o to těžší to budou mít v roce následujícím. Při pohledu na minulé vítěze je ale patrné, že čas od času se přesto nějaká ze slavných sérií „utrhne“ a provede vývojový skok, který si zaslouží ocenění.

FIFA 15

Fotbal od EA Sports je v posledních letech zárukou kvality. Na rozdíl od sesterské série NHL, která kolísá mezi skvělými a průměrnými ročníky (NHL 15 bohužel padla do druhé skupiny a letos jsme ji ani nenominovali), FIFA nabízí skvěle vybalancovaný mix fotbalové zábavy. Zdobí ji také impozantní nabídka herních módů včetně fantastického FUT, perfektní prezentace, grafika i atmosféra a v neposlední řadě i přístupná a zároveň propracovaná hratelnost.

FIFA 15 se nicméně snažila přinést změny hlavně v oblasti animací, ovládání míče a brankářů, což se úplně nezadařilo. Pozdější patche sice mnohé chybky v hratelnosti napravily a FIFA 15 nás celkově určitě nezklamala. Ale nemůžeme se ubránit pocitu, že vše mohlo dopadnout o poznání lépe.

Football Manager 2015

Další nominovaná hra, další spolehlivá klasika. Football Manager je stále stejně návyková a maniakálně propracovaná sportovní strategie, a pokud máte tendenci propadnout do jejích hlubin, chytne vás a nepustí. Poslední ročník přinesl změny v uživatelském rozhraní a vylepšil možnosti komunikace s hráči, jinak se ale držel v rámci mírného pokroku v mezích zákona.

Aniž bychom chtěli vývojářům ze Sports Interactive sahat do svědomí, na FM 2015 je možná až příliš znát, že nové prvky jsou přidávány pomaleji než by bylo vhodné. Ale co naplat, i tak jde o zdaleka nejlepší a nejpropracovanější sportovně-manažerskou hru, jakou si můžete aktuálně zahrát.

NBA 2K15

Jako jediná z pětice nominovaných sportovních her zůstala NBA 2K15 bez recenze. Bohužel, stejně jako loni, se mezi našimi autory nenašel jediný, který by holdoval virtuálnímu basketbalu natolik, aby dostal odvahu pustit se do plnohodnotné recenze. Jediným kdo se tak, stejně jako loni, do hraní NBA 2K15 pustil, byl Petr Poláček.

Ale i na základě jeho letmých dojmů bylo jasné, že NBA 2K15 nemůžeme ani letos ignorovat. Prezentací dokonalá a herními možnostmi skoro až neuchopitelná hra je daleko před konkurencí a váš vztah k ní bude definován spíše vaším vztahem k samotnému basketbalu, než její samotnou kvalitou. O ní totiž nemá smysl diskutovat.

OlliOlli

Tak přeci jenom jsme do našeho výběru zařadili i jednu novinku. Zajímavá skejťácká hra OlliOlli od britského studia Roll7 sice mnoho hráčů odradila spartánskou grafikou, ale ostatním naopak učarovala nekompromisní obtížností, originálním stylem a skvělým soundtrackem.

OlliOlli není jen laciným pokusem o skok na vlnu retro-her, ale svébytná sportovní arkáda, která se nebojí proti velkým skejťáckým sériím nasadit originální herní prvky. Uvidíme jen, zda se autorům povede udržet nastavenou laťku i v chystaném druhém díle, který by měl vyjít už během letošního roku.

PES 2015

Souboj mezi fotbalem od Konami a EA se odehrává už více než dekádu a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v dohledné době končit. Každá série si prošla svými slabšími ročníky, ale vždy se dokázala ze svrabu vyhrabat a vybičovat svou konkurenci k co nejlepším výkonům. Poslední ročník PES je toho jasným důkazem.

Simulace od Konami v posledních letech skomírala, ale prostřednictvím PES 2015 se dokázala vrátit ve velkém stylu. Stále má co dohánět v oblasti sebeprezentace, licencí a uživatelské přítulnosti, ale z pohledu zpracování samotných zápasů dal PES 2015 své konkurenci velký důvod k nervozitě.

 

A nejlepší sportovní hrou roku 2014 podle redakce Games.cz se stává...

bestofsportovni zdroj: tisková zpráva

PES 15

S přechodem na další generaci konzolí si možná v Konami dali na čas, ale trpělivost se vyplatila. PES 2015 je největším skokem v sérii za několik posledních let. Naše ocenění si ale nezaslouží jen za snahu, nýbrž za skvěle zpracované zápasy a široké možnosti, které během nich nabízí.

V rámci naší série Best of 2014 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2014, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články