Ukrajinští, ruští a běloruští vývojáři nedostávají zaplaceno za prodeje her na Steamu
zdroj: Stas Shostak

Ukrajinští, ruští a běloruští vývojáři nedostávají zaplaceno za prodeje her na Steamu

30. 3. 2022 15:55 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Ukrajinští, ruští a běloruští vývojáři se poslední týdny potýkají s nemalým problémem – Valve jim nevyplácí peníze za prodané hry na Steamu. A ne, nejedná se o další cílené sankce. Vždyť proč by Valve mělo finančně trestat Ruskem napadenou Ukrajinu, zatímco ostatní společnosti vymaňují ze svých prodejů jen Rusko a Bělorusko?

Jedná se o problém technického rázu. Banka, kterou používá společnost Valve, pro tyto země a jejich banky zavedla v souvislosti s válkou nová pravidla pro transakce, kterým se Valve teprve musí přizpůsobit. A dokud to neudělá, nemůže vývojářům z těchto trhů posílat finance, na něž mají plné právo.

Společnost o této situaci informovala dotčené vývojáře před dvěma týdny s tím, že mají prakticky dvě možnosti. Buď mohou počkat, až Valve celou věc vyřeší a doufat, že jim peníze přijdou co nejdříve, snad někdy v dubnu, nebo si mohou zřídit účet u zahraniční banky, a mít tak jistotu v příjmech v dalších měsících.

O celé situaci, kterou pro PC Gamer potvrdilo samotné Valve, informoval na Twitteru ukrajinský indie vývojář Stas Shostak, který rovněž prozradil, že všichni jeho ukrajinští přátelé z vývoje her čelí stejnému problému. Někteří z nich se rozhodli počkat, jiní si založili účty v jiných bankách.

Co se Ukrajiny a Ruska týče, problém s bankami by tam měl být obdobný, a dá se proto předpokládat, že jakmile Valve přijde s řešením, uleví se vývojářům v obou zemích. Nicméně v případě Běloruska náprava jen tak přijít nemusí, jelikož banka Valve vyloženě přestala schvalovat platby mířící do této země.

Mimochodem, titulní obrázek pochází ze hry Titan Chaser zmíněného vývojáře Stase Shostaka, v níž s pomocí svého vozu pátráte po obrovských stvůrách, které posléze zaháníte světlem, bez boje a zabíjení. Je velmi dobře hodnocená a stojí pouhá 4 eura.

Nejnovější články