Ubisoft ukázal prototyp dialogů generovaných AI
zdroj: Ubisoft

Ubisoft ukázal prototyp dialogů generovaných AI

20. 3. 2024 10:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Fakt, že Ubisoft, podobně jako řada dalších herních studií, experimentuje s obsahem využívajícím inovace v generativní umělé inteligenci, není žádné tajemství. První nehratelné postavy poháněné AI mohou být ale blíže, než si myslíme. Francouzský videoherní gigant totiž předvedl na konferenci GDC 2024 první interaktivní ukázku z projektu NEO NPCs, kde můžete pomocí svého hlasu rozmlouvat s NPC, která vám díky generativní AI i opravdu odpovídají.

Zatím ale prý nejde o předzvěst konce scenáristů a kreativců v herním průmyslu. NEO NPCs pořád potřebuje spoustu vstupních dat, tedy propracovanou postavu s autentickým příběhovým pozadím, umělá inteligence se pak postará o to, aby dokázala reagovat na situace a dialogy i mimo rámec replik ve scénáři. To by mělo zajistit mnohem objemnější, ale také uvěřitelnější rozhovory a chování. A pokud chcete expresivnější nehratelnou postavu, která je zároveň uvěřitelná, pořád potřebujete herce, kteří jí propůjčí hlas, mimiku, gesta a „naturel“. Alespoň prozatím.

UN-Ubisoft-New-Generative-AI-Prototype-960x540 zdroj: Ubisoft

„V popředí tohoto projektu jsou pořád naši hráči a vývojáři. Víme, že kreativitu musí vést lidé. Generativní AI má mít přidanou hodnotu pro lidi, ne naopak. Pevně věříme, že lidský výkon je nenahraditelnou součástí tvorby uvěřitelných postav,“ říká viceprezident technologií v Ubisoftu, Guillemette Picard.

Na NEO NPCs s Ubisoftem spolupracuje Nvidia díky aplikaci Audio2Face a Inworld s Large Language Modelem. Jde o funkční prototyp, jehož plody se teď nezačnou najednou jen tak objevovat ve hrách, postupem času by ale pomalu mohly. Cílem je podle Ubisoftu mít v portfoliu flexibilní nástroj, který lze při vývoji využít jak v menších projektech, tak i v AAA (a co AAAA?) hrách. Od letošní vývojářské konference GDC si vývojářský tým slibuje spoustu nasbíraných dat a postřehů od videoherní komunity a profesionálů.

Nejnovější články