Megahit Palworld bere internet útokem. Za tři dny prodal přes 5 milionů kopií a boří rekordy
zdroj: Pocket Pair

Megahit Palworld bere internet útokem. Za tři dny prodal přes 5 milionů kopií a boří rekordy

22. 1. 2024 12:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Internetové vlny v pravidelných intervalech bouří neočekávané indie hitovky. Jen vzpomeňte na Valheim, V Rising, nedávné Vampire Survivors, Among Us, Sons of the Forest a nebo naposledy na Lethal Company. Rok 2024 se teď dočkal svého prvního vyzyvatele v souboji o korunu pro indie megahit roku: Palworld.

Survival v otevřeném světě, který je obydlený roztomilými potvůrkami Pals, nabízí tradiční hratelnost o budování, těžení nerostných surovin a průzkumu světa. Jenže tu výborně obohacují právě nápadité (nebo možná pokémonům nápadně podobné) potvůrky, které můžete chytat, bojovat s nimi a využívat je k práci na vašich pozemcích a v dolech.

Palworld se ale dá považovat také za hozenou rukavici dlouho etablované sérii o chytání kapesních příšerek, protože i přes zjevnou inspiraci japonským megahitem je hra ochotná mnohem více inovovat. Pokémoni na konzolích mimo Nintendo chybí, svou hratelnost navíc inovují jen velmi pomalu a pozvolna, což možná patří k důvodům, proč vydání předběžného přístupu Palworld slaví takový úspěch. V prvních třech dnech si hru totiž koupilo přes 5 milionů lidí, a to navzdory faktu, že vychází i v předplatném Xbox Game Pass.

 

Na Steamu se nezávislá hra dostala dokonce na 5. místo her, u které najednou sedí nejvyšší počet hráčů a hráček. V jeden moment se totiž u podivuhodných příšerek sešlo 1 291 967 lidí, což je víc než třeba u takových vysokorozpočtvých pecek jako Cyberpunk 2077 nebo Elden Ring, Hogwarts Legacy nebo Baldur's Gate III. Hru dokonce momentálně hraje více lidí než Counter-Strike 2.

Nebývalý zájem o Palworld nečekal zřejmě ani samotný tvůrčí tým ze studia Pocketpair, který musel svolat pohotovostní schůzku s Epicem, aby navýšili kapacitu online serverů. Hra totiž příval nových fanoušků nezvládala a servery měly při 700 000 hráčů a hráček současně potíže se stabilitou.

zdroj: Pocketpair

Palworld je zkrátka příběh o úspěchu jako ze žurnálu a už v prvním měsíci letošního roku tady máme evidentní nezávislý hit. Hra je momentálně k dispozici na PC, Xboxu One, Xboxu Series X/S. Sám šéf Sony Computer Entertainment Šúhei Jošida se na sociální síti X vyjádřil, že se pokusí co nejrychleji zajistit, aby Palworld vyšel i na konzolích PlayStation.

Hra se momentálně nachází v předběžném přístupu, k mání je také v předplatném služby Game Pass. Do plnohodnotného vydání podle vývojářů zbývá přinejmenším rok.

Nejnovější články