Konec stahování her. Díky xCloudu si na Xboxu One zahrajete hry nové generace
zdroj: Microsoft

Konec stahování her. Díky xCloudu si na Xboxu One zahrajete hry nové generace

25. 8. 2021 16:10 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Ruku na srdce, včerejší prezentace Microsoftu za moc nestála. Zajímavé novinky by se daly spočítat na prstech jedné ruky, ovšem zrovna oznámení rozšíření streamovaného hraní xCloud na konzole Xbox One a Xbox Series X|S připadá na zdvižený palec. Připomínám, že xCloud je momentálně provozovaný jen na počítačích a mobilních zařízeních.

Xbox Cloud Gaming vám umožní hrát vybrané hry bez nutnosti jejich stahování, což v dnešní době, kdy jediná hra může na disku zabírat desítky až stovky giga a disky konzolí nejsou zrovna objemné, může být velice žádanou službou.

Logicky na to potřebujete solidní internetové připojení, takže my vesničané z odlehlých koutů Brd máme s nějakým cloudovým hraním stále ještě smůlu a musíme dál nechávat stahovat hry přes noc. Ale pokud to není váš problém, pak se vám koncem letošního roku odemkne možnost na nic nečekat, vybrat jednu ze stovek úvodních her a začít okamžitě hrát.

zdroj: Xbox

Není to samozřejmě zadarmo. Služba xCloud je součástí předplatného Game Pass Ultimate, což ale znamená, že budete mít k dispozici slušný zástup her bez nutnosti jejich skupování po kusech. U her, které lze streamovat, se pro přehlednost objeví nová ikonka mráčku.

Výhodou xCloudu je okamžitost, s jakou se pustíte do hry. Microsoft připomíná, že během hraní si danou hru můžete stahovat na pozadí, abyste ji posléze mohli hrát i offline. A díky rychlosti jde o skvělý způsob, jak si nějakou hru okamžitě vyzkoušet a zjistit, jestli s ní má cenu trávit čas.

Tím ale možná vůbec nejzajímavějším výdobytkem bude možnost hrát na konzoli Xbox One hry určené pouze pro Xbox Series X|S. Jelikož na starý hardware nejsou kladeny víceméně žádné požadavky, budete si na svém dosluhujícím zařízení moct plnohodnotně zahrát například Microsoft Flight Simulator.

XCloud není vyloženě next-gen, nemůže slíbit víc než 60 FPS při 1080p, ale nezmlsaným hráčům na staré generaci konzolí by to stačit mohlo. V každém případě jde o skvělou zprávu a vítaný vánoční dárek pro všechny xboxaře se solidním internetem.

Nejnovější články