Chystali jste investici do Homeworld 3? Akvizice Gearboxu vám to zjevně překazila
zdroj: tisková zpráva

Chystali jste investici do Homeworld 3? Akvizice Gearboxu vám to zjevně překazila

9. 6. 2021 16:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

O návratu legendární strategické série Homeworld jsme se dozvěděli v roce 2019, kdy se na crowdfundingové platformě Fig objevil projekt Homeworld 3. Studio Gearbox tehdy přiznalo, že financí má na vývoj dostatek a účelem kampaně byla příležitost pro fanoušky stát se součástí projektu a ještě na tom něco vydělat. To poslední už neplatí.

Fig se od Kickstarteru liší v tom, že někteří podporovatelé dostanou příležitost investovat větší sumy s tím, že podle prodejních úspěchů později vydané hry se jim investice může vrátit, klidně i několikanásobně. V případě Homeworld 3 se našlo několik takových investorů, kteří ale mají nakonec smůlu.

Na internet unikl email rozeslaný všem investorům, ze kterého se dozvídají, že kvůli nedávným změnám ve společnosti Gearbox nebude možné vyplácet investice. Což zní hrozně, ale naštěstí to není tak zlé. Investoři totiž ještě žádné peníze neinvestovali, a o nic tedy nepřijdou.

zdroj: Gearbox

Tím, že podpořili projekt, si jen zarezervovali možnost někdy v budoucnu investovat, ale na to nikdy nedošlo. Webu Games Industry to řekl sám šéf Figu Justin Bailey, který rovněž potvrdil pravost interního emailu, který nyní koluje po Redditu.

Má se za to, že zmiňovanými změnami v Gearboxu bude nedávná akvizice společnosti molochem Embracer Group (THQ Nordic), který pravděpodobně nesouhlasí s možností hledat externí investory. 

Nutno dodat, že k něčemu podobnému došlo v minulosti už několikrát. Studia Obsidian Entertainment, Double Fine a inXile rovněž využila služeb Figu a byla později skoupena jinými společnostmi, nicméně v jejich případech investice proběhly ještě před akvizicemi a dividendy z nich byly následně vyplaceny předčasně. Samotný Fig byl letos odkoupen investiční skupinou Republic a změnil přístup k investicím – nově je vybírá okamžitě, aby se případ jako Homeworld 3 už neopakoval.

Co se samotné hry týče, její vývoj se prý zdárně posouvá kupředu. Běžné, neinvestiční odměny pro podporovatele kampaně prý všichni normálně dostanou, a to včetně lidí, kteří kromě toho hodlali do vývoje investovat.

Přesné datum vydání hry neznáme, ale pokud platí informace z kampaně, pak se míří na poslední čtvrtletí příštího roku.

Nejnovější články