Čínský Tencent se chystá koupit Funcom, ostatní projekty ustoupí Duně
zdroj: Vlastní foto autora

Čínský Tencent se chystá koupit Funcom, ostatní projekty ustoupí Duně

22. 1. 2020 11:14 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Čínský gigant Tencent s investicemi ve světových studiích jako Riot, Epic Games, Ubisoft a Paradox je krůček od zakoupení norského studia Funcom. Čínský investor už vlastní 29 % všech akcií studia zaměřeného na onlinové hry a nabídl všem ostatním akcionářům odkoupení jejich akcií za vyšší cenu. Cílem je stát se jediným akcionářem společnosti, tedy jejím vlastníkem. A Funcom je nadšený.

Zatím je Funcom ještě v rukou svých dosavadních pánů, ale v únoru se rozeběhne období, během kterého dostanou vlastníci akcií na výběr. Buď své akcie prodají Tencentu, každou za 17 norských korun, což je o 27,3 % víc než jejich skutečná hodnota ke 21. lednu, nebo jednoduše odmítnou.

Správní a dozorčí rada společnosti Funcom se jednohlasně shodly a doporučí svým akcionářům, aby nabídku přijali. Vše tedy nasvědčuje tomu, že za pár měsíců se objeví novinka o konečném odkoupení Funcomu Tencentem.

Tisková zpráva zdůrazňuje, že na chodu společnosti se tímto krokem nic nezmění. Manažeři a další zaměstnanci si udrží své pozice, společnost jako taková bude prý nadále podnikat nezávisle. Aktuálně běžící hry jako Conan Exiles, Secret World Legends, Age of Conan a Anarchy Online budou nadále podporované dalším obsahem.

Správní rada dále doporučila dozorčí radě, aby se společnost ještě víc zaměřila na survival hry v otevřeném světě s byznys modelem „hra jako servis“. Vychází z úspěchu Conan Exiles, který v prosinci zaznamenal svůj třetí nejlepší měsíc z hlediska průměrného počtu hráčů.

Na základě úspěchu multiplayerových her s dlouhodobou podporou došlo ještě k návrhu, aby chystaná Duna podobná Conan Exiles značně povyrostla. Nezaznívá nic konkrétního, ale představenstvo chce co nejvíce využít příležitosti slavné značky, takže by podle něj hře neměly chybět větší ambice.

Rozšíření projektu znamená nutnost dalšího financování, přičemž peníze se mají odebrat jiným chystaným projektům, předně nepojmenované kooperativní střílečce, která měla vyjít už letos. Ale vzhledem k vysoké konkurenci v tomto segmentu se její letošní vydání odkládá a upřednostní se Duna. Ta by měla vyjít po dvou letech ve vývoji, přičemž Funcom získal práva na její značku v únoru loňského roku. Střílečka vyjde až po Duně.

Společnost Funcom vznikla v roce 1993 a chvíli trvalo, než se ustálila jako studio tvořící onlinové světy. Dnes je známá především výše vyjmenovanými hrami, ale zároveň jí vděčíme za výbornou adventurní sérii The Longest Journey. K těmto singleplayerovým kořenům se už asi nevrátí.

Nejnovější články