S koncem Games for Windows Live je osud některých her nejasný
zdroj: tisková zpráva

S koncem Games for Windows Live je osud některých her nejasný

20. 1. 2014 16:25 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Že konec Games for Windows Live způsobí u některých her problémy, to víme už nějakou dobu. Microsoft to sice oficiálně nepotvrdil, ale ukončení marketplace GfWL a následně uniklá zpráva, že 1. července bude konec, jsou celkem jasné indicie.

Ale dokud si člověk aktuálně neuvědomí, že některé jeho tituly budou zřejmě zcela nehratelné kvůli ukončené podpoře, nedocení plně takovéto nástrahy digitálního obsahu. Mezi možnosti, co může vývojář udělat, patří: zbavit hru nutnosti využití Games for Windows Live, případně ji ještě převést třeba na Steamworks. Nebo nemusí dělat nic, což by ale asi znamenalo nemožnost spustit dané neopravené hry.

Joystiq si dal tu práci shrnul, které hry se dočkají jaké péče a není to čtení uklidňující. Kupříkladu BioShock 2 a Fallout 3 už mají GfWL odstraněné, o přechodu Batman: Arkham Asylum a Arkham City jsme už psali. Jenže jak je vidno, tak u spousty titulů od Capcomu nejsou žádné plány na další péči. Zrovna u her jako Dead Rising 2 nebo Resident Evil 5 to je celkem nepříjemné zjištění. Někteří distributoři respektive vývojáři momentálně řeší, jaké mají možnosti.

Velmi aktuální je to u Namco Bandai, kde jde třeba o Dark Souls. U některých méně aktuálních her je jasné, že se prostě s dalšími úpravami nechce nikomu ztrácet čas, ale s novějšími kousky to dle počtu aktuálních hráčů za to stojí. Teoreticky tento problém může řešit vytvoření off-line účtu, ale opět jde jen o teorii.

Je třeba říci, že v tuto chvíli není jasné, jak by ukončení další podpory u konkrétních titulů dopadlo. Některé hry mohou přijít jen o multiplayer, jiné nemusí fungovat vůbec - kvůli online ověření nepůjdou spustit nebo neumožní ukládat či načítat pozice. Dále je třeba říci, že tyto výsledky nejsou definitivní. Konec GfWL ještě nebyl oficiálně oznámen a jednotlivé společnosti a týmy ještě nemusí mít řešení na pořadu dne, respektive o tom nemohou mluvit. Doufejme, že nakonec vše dojde ke konci, který vyhoví především zákazníkům a podaří se dané tituly převést do doby po GfWL.

Nejnovější články