Newell po cenách BAFTA: budoucnost her je v cloud-designu
zdroj: tisková zpráva

Newell po cenách BAFTA: budoucnost her je v cloud-designu

14. 3. 2013 16:35 | Byznys | autor: Ladislav Loukota |

Největší žijící vývojář Gabe Newell získal 5. března členství v akademii cen  BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), Kromě dojemného proslovu u kecpultu byl však Newell po ceremoniálu i odchycen na kus řeči a vypadly z něho některé poměrně předpokládatelné názory i vcelku překvapivá čísla - věděli jste třeba, že během posledního updatu DotA 2 proudilo Steamem 3,5 terabytů za sekundu, čili dle redaktora Rock Paper Shotgunu "celé 2% provozu internetu?"

Čelist dále pak klesne u dalšího čísla, které Newell vytáhl z klobouku - Valve za poslední rok vyrostla (na tržbách) o uctihodných 50 %. Za úspěch společnosti dle Newella může hlavně fakt, že jsou v kontaktu s hráči. "První impuls vedoucí k vývoji Half-Life 1 byla snaha udělat takovou hru, jakou bychom si sami chtěli zahrát." To je sice poměrně konvenční tvrzení, v případě celého interview však slouží jako oslí můstek pro serióznější prognostiku - totiž řešení otázky, kam kráčí herní průmysl a herní design.

Následně tak bylo nadhozeno, že celá budoucnost je v "cloud-designu", jak ideu koordinace a prolínání hráčů s vývojáři nazval moderátor. "Multiplayerové a sociální hry jsou výsledkem spolupráce mezi designérem a komunitou. Takových věcí uvidíme v budoucnu víc. Komu dáte za pět let ode dneška cenu za nejlepší game design, když zážitek v nových hrách bude tvořit primárně sama komunita?"

Leckdo by mohl říct, že tato situace tu už dávno je (viz LittleBigPlanet hry, třeba). Newell však v nápadu vidí daleko větší potenciál a nezbývá nám než spekulovat, co to znamená pro vývoj případného dalšího hitu Valve.

Video jako bonus obsahuje i dojemnou upoutávku na hry od Valve, oficiální proslov na téma "Vše, co ve Valve děláme, je o spolupráci", výčet Gabových nejoblíbenějších her a veselé historky z vymýšlení jeho obsahu. Jeden kolega z Valve mu prý poradil, aby u kecpultu předčítal Love Song of J. Alfred Prufrock, další aby utekl z pódia. Newell, ačkoliv poslední dobou působí dost jako Pekelný anděl, však žádné komediální číslo nevyvedl.

Stejně jako už tradičně nesdělil ani nic nového o Half-Life 3...

Nejnovější články