Uncharted 4 výrazně těží z výkonového potenciálu PS4
zdroj: tisková zpráva

Uncharted 4 výrazně těží z výkonového potenciálu PS4

23. 3. 2016 16:45 | Video | autor: Aleš Smutný |

Naughty Dog vydali ve dvou dnech dvě videa, které mají dohromady čtvrt hodiny a detailně se věnují pohledu do zákulisí tvorby Uncharted 4: A Thief's End. Přitom se nevěnují všem složkám hry, ale především vylepšením, které mohli do hry implementovat díky přechodu z PS3 na PS4. Jednoduše řečeno, všechno bude větší, hezčí, detailnější, rozsáhlejší. Tím bychom ale patnácti minutám povídání tak trochu křivdili, celý pohled za oponu je mnohem konkrétnější.

Óda na větší svobodu tvorby díky PlayStation 4 je skoro neustávající, ale není se čemu divit. Kdo hrál předchozí díly, jasně uvidí, že Naughty Dog skutečně měli mnohem volnější ruce. Většina lokací bude mnohem větší, než jsme si zvykli z minulých dílů - odhadem prý každá mapa nabídne desetinásobek rozlohy oproti třetímu dílu.

Jak už vývojáři konstatovali dříve, k cíli může nyní díky většímu prostoru vést několik cest. Vždycky sice dorazíte z bodu A do bodu B, protože Uncharted 4 je pořád v zásadě lineární hra, ale cesty se mohou lišit. Dobře to ukazuje honička v autech ulicemi afrického města. Už před vámi není jedna cesta, v jejímž rámci de facto jede po předem určených kolejích, ale můžete uhýbat do alternativních drah, které vedou jinými ulicemi nebo klidně po střechách domů. Často můžete čekat tři až čtyři oddělené „větve,“ kudy jde postupovat dále.

zdroj: Archiv

S tím souvisí i změna v přístupu k boji, který jsem vždy viděl v téhle sérii jako nutné zlo. Nově se nemusíte s každým střílet v sérii střetů, protože někdy jde nepřátele obejít, někdy se můžete kolem protivníků proplížit, případně je zlikvidovat z úkrytu a nevyvolávat tak neustále vleklé přestřelky. Když už ale na přestřelky dojde, počítejte s tím, že AI bude mnohem chytřejší.

Umělá inteligence nepřátel nyní dokáže správně analyzovat prostor a pozici Nathana, takže se snaží být neustále v pohybu, snaží se jej obejít, analyzuje jeho výhled a aktivně hledá kryt, respektive prostor, kam nevidíte. Je celkem zřejmé, že Naughty Dog zde bude aplikovat přístup, který jsme viděli v agresivní a poměrně účinné AI v The Last of Us u lidských nepřátel. Ti dokázali Joelovi často pořádně zatopit, byť zde bude situace jiná díky faktu, že Nathan opravdu nemusí počítat každý vystřelený náboj.

Větší dispozice hardwaru PS4 se projevily i na vizuálním zpracování. Vše nyní bude mnohem detailnější, a to jak v oblečení hlavních postav, což si můžete všimnout na příkladu kalhot a brašny na opasku, tak i při interakci s různými typy povrchu. Bahno se lepší na Nathana i odstřikuje od kol džípu, prašná cesta i kaluže správně reagují na kontakt s vodou a celkově by hra měla být hezčí a blíž reálnému světu. Obě videa tak nabízejí poměrně detailní vhled do toho, co všechno umožnil přechod na novou konzolovou generaci. Jak to funguje v samotné hře se dozvíme 10. května, kdy Uncharted 4: A Thief's End vychází.

zdroj: Archiv

Nejnovější články