SimCity 4: Rush Hour - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

SimCity 4: Rush Hour - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

13. 10. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

SimCity 4 sice bylo povedeným pokračováním budovatelské série, ale mělo i pár nedostatků, které nyní řeší datadisk Rush Hour zaměřený hlavně na městskou hromadnou dopravu a plnění misí.

Autor: Bergy
Publikováno: 13.října 2003
Verze hry: finální/prodávaná
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Čtvrtý díl SimCity (recenze) se sice dá označit za velmi povedené pokračování budovatelské série, faktem ale zůstává, že dříve nebo později jste při hraní museli narazit i na nějaké ty nedostatky a nedodělky. Problémem se například stal příliš velký objem automobilů na úzkých silnicích a neefektivnost hromadné dopravy, což ve výsledku dost komplikovalo chod metropole. Ani velmi dobře nadesignované město se tak mnohdy neubránilo dopravním kolapsům a dlouhým kolonám aut, které lezly na nervy nejen vám, ale hlavně obyvatelům vašeho virtuálního města.

 Konec dopravním zácpám
Jak už sám název tohoto oficiálního datadisku napovídá, autoři zřejmě pochopili, kde je kámen úrazu a snaží se problémy spojené s dopravou řešit. O této skutečnosti vás asi v Rush Hour nejlépe přesvědčí podstatně rozšířený výběr silničních vozovek. Nyní kromě klasické dvouproudé silnice první a druhé třídy můžete třeba postavit silnici s přikázaným směrem jízdy nebo rovnou čtyřproudou silnici.

Jednosměrná vozovka má tu výhodu, že oba pruhy mohou využít auta, která jedou stejným směrem. Logicky se však po této silnici nemohou vrátit, takže někde musí být i obyčejná cesta nebo silnice s opačným přikázaným směrem. Pokud nejste omezeni místem, je lepším řešením vystavět rovnou čtyřproudou vozovku, jejíž protisměrné pruhy jsou odděleny náspem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Přidán byl i nový druh dálnice, který je o hodně levnější než ten původní. Rozdíl je v tom, že tato rychlostní komunikace není umístěna ve výšce na sloupech, ale je na zemi jako ostatní vozovky. Na silnice se nyní také dají umístit stanoviště pro vybírání mýtného, která generují příjmy do městské pokladny. Tato skutečnost je sice potěšující, ale nesmíte zapomínat, že tato zařízení narušují plynulost dopravy a tím pádem se mohou opět vytvářet kolony.

 Nové možnosti MHD
Vylepšení se dotklo i hromadné dopravy. Třeba taková výstavba metra je sice výborná věc, protože jeho tratě vedou podzemím, ale vysoké finanční náklady už tak skvělé zase nejsou. I proto patrně uvítáte tzv. nadzemku, což je trať vedená několik metrů nad zemí a v případě potřeby jí lze propojit se sítí podzemní dráhy. Ve výsledku tedy můžete vystavět podzemní dráhy jen tam, kde jsou nezbytně potřeba a dál pokračovat stavbou levnější nadzemky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pro rychlou přepravu na větší vzdálenosti (například mezi regiony) máte nyní kromě obyčejné železnice k dispozici i speciální jednokolejné dráhy s moderními soupravami. A pokud byste náhodou chtěli propojit dvě části města oddělené řekou či jezerem, dá se vybrat hned z několika nových mostů nebo se můžete rozhodnout pro úspornější řešení (mosty nejsou zrovna levná záležitost) v podobě trajektů převážející auta a pasažéry z jednoho břehu na druhý.

Také jste možná někdy při hraní SimCity 4 řešili problém, že jste při plánování hromadné dopravy nevěděli, kam přesně umístit jednotlivé zastávky, aby přeprava lidí byla co nejefektivnější (všechny skupiny lidí nejsou ochotné těmito prostředky cestovat). Jestli budete znovu v nesnázích, můžete využít nové pomocné funkce v datadisku. Tu když aktivujete a kliknete na obydlí nebo silnici, ukáží se vám zvýrazněné orientační šipky, kudy, čím a kam obyvatelé nejvíce cestují (dá se zvlášť sledovat ranní a večerní provoz). Pak už je skoro hračkou zvolit nejlepší trasu a zastávky metra či nadzemky, případně udělat rozhodnutí o výstavbě silnice s vyšší kapacitou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Ovládání dopravních prostředků
Novinkou a velkým zpestřením je v Rush Hour možnost ovládat obrovskou škálu dopravních prostředků počínaje malými automobily, přes vlaky, lodě až po letadla a vrtulníky. Když si tedy budete chtít odpočinout od neustálého projektování městských částí a užít si také trochu legrace, je právě tohle ta pravá příležitost.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Před položením základních kamenů vašeho města jsou všechny dopravní prostředky sice uzamčené, ale jak budete stavět příslušné stavby, začnou se jeden po druhém zpřístupňovat. Například vybudováním hasičské zbrojnice můžete ovládat hasičské auto, postavením železnice řídit vláček, letiště uvolní několik letadel atd. Všechna vybraná vozidla lze ovládat velice jednoduše pomocí kurzorových šipek, u letadel a vrtulníků jsou potřeba ještě další 2 klávesy pro stoupání a klesání. Někdy jsou funkce ještě o něco rozšířené, například hasiči, policisté a záchranáři mohou spustit houkačku a v případě hasičského auta můžete ovládat i jeho posádku, čímž se přímo podílíte na likvidování ohně.

Ovládání dopravních prostředků je jinak docela fajn, ale menší výtku mám ještě k automobilům. Zvláště když se s nimi proháníte po silnicích, které jsou lemovány vysokými budovami. Pohled, kterým koukáte na vámi ovládané vozidlo, je totiž izometrický a tím pádem je vozovka místy zakrytá. Tento problém je sice ošetřen průsvitností struktur, ale skrze zdi prosvítají pouze auta a silnici už vidět není, takže to místy může působit lehce dezorientačně.

 Přítomnost misí
Řízení dopravních prostředků si lze osvojit pomocí módu „free ride“, ve kterém si jezdíte, kam se vám zlíbí a je jedno, jak dlouho. Až vás to omrzí, můžete si vyzkoušet své dovednosti v generovaných misích. Zadání úkolů nejsou nijak složitá. Jedná se například o dovezení zákazníka taxíkem z jeho domu na letiště, práškování úrody zemědělcům, psaní nápisů po obloze barevnými dýmovnicemi, hašení požárů, honičky na zloděje, zachraňování pacientů a mnoho dalších misí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Plnění misí vám však znesnadňuje jednak časový limit a v případě řízení auta i okolní hustý provoz. Při riskantní jízdě přes rušnou křižovatku se navíc můžete pěkně vybourat nebo dokonce způsobit řetězovou havárii provázenou výbuchy zničených aut a vyděšenými chodci. Opatrnost je na místě i při řízení vlakových souprav. Stačí to třeba trochu více v zatáčce přepálit a mašinka vám vykolejí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Motivací k splnění misí je kromě větší zábavy i odměna za úspěšně dokončené úkoly. Honorářem je buď příslušná finanční částka nebo se stanete u obyvatel města více oblíbenější. Pokud vám tedy teče do bot a městská pokladna zeje prázdnotou, lze si tímto způsobem přijít na docela slušné penízky. Jenom je trochu divné, že za jednu rychlou jízdu taxíkem na letiště můžete obdržet i 20 tis §, za což se dá pořídit třeba slušný kus dálnice :)

 Nové tutoriály a obměna zástavby
V Rush Hour ale nejsou jen novinky týkající se pouze dopravy. Vylepšení se dotklo i různých druhů zástavby, které nyní můžete vlastnoručně obměňovat. Poslouží vám k tomu jednoduché menu, kde si vyberete mezi styly Chicaga roku 1890, New Yorku 1940, Houstonu 1990 nebo současné Evropy. Ještě si lze nadefinovat, zda se mají jednotlivé styly po určitém období samy měnit nebo jestli chcete natrvalo ty, které jste si zaškrtli.

Rozšíření se dočkaly také tutoriály, které jsou nyní mnohem užitečnější než v původní hře. Zaměřují se nejen na seznámení se s novinkami Rush Hour, ale poskytují i výborné rady pro správu velkého města a vedou nezkušené hráče k tomu, aby hlavně v počátečních fázích dosáhli vyrovnaného rozpočtu (viz naše tipy). Vyloženě detailem se pak ještě dají nazvat nové volby, které umožňují vytvořit si kdekoli na mapě ukazatele s vlastními názvy městských částí nebo napsat libovolné nápisy na vozovku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

Ti z vás, kteří hráli původní SimCity 4 a dostali se do stádia, kdy se jim město značně rozrostlo, byli zřejmě nemile překvapeni, když zjistili, že se hra stávala chvílemi skoro nehratelnou. Pokud jste si nainstalovali patch, který částečně zlepšil chod hry a doufali s příchodem datadisku v nějaký zázrak, tak vás bohužel zklamu. Nicméně pokud zachováte instalací nastavenou úroveň detailů, která trochu šalamounsky nechává auta a chodce velmi rychle mizet a znovu náhodně generovat, bude vaše město vypadat pořád dost živě. Ve své podstatě se tak jedná o kompromis mezi maximální detailností a rychlostí hry.

 Závěr
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově vzato, datadisk Rush Hour se hodně povedl, protože vnesl do SimCity 4 nové možnosti a ještě více zábavy. Zvláště ježdění a létání nad vámi vybudovaným městem je výborným nápadem, jak si zpříjemnit hru ve chvílích, kdy zrovna nepředěláváte nebo nerozšiřujete vlastní metropoli. Možná je trochu škoda, že tyto vymoženosti nebyly přítomny už v původní verzi, ale s tím už nyní těžko něco uděláme.

Stáhněte si k datadisku: Videa, Cheaty

Stáhněte si k původní hře: Patch, Videa, Cheaty...

Související články: SimCity 4 recenze (1/2003), Tipy pro hraní a návod, Novinky

 
Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Datadisk Rush Hour se hodně povedl, protože vnesl do SimCity 4 nové možnosti a ještě více zábavy, kdy ovládáte hromadu dopravních prostředků.

Nejnovější články