Obsidian pracovali na “sci-fi Skyrimu”, projekt je nyní u ledu
zdroj: tisková zpráva

Obsidian pracovali na “sci-fi Skyrimu”, projekt je nyní u ledu

12. 7. 2013 16:40 | Preview | autor: Adam Homola |

Obrovský úspěch Skyrimu snad přesvědčí vydavatele, že tradiční RPGčko s velkým otevřeným světem má smysl a bude takových her víc. Doufejme jen, že se všichni nebudou honit za trpaslíky a elfy, ale někdo bude mít odvahu a udělá podobnou hru i ve sci-fi kabátku. Skvěle by se na to hodili vývojáři ze studia Obsidian Entertainment, kteří něco podobného dělali. Projekt se jmenoval Backspace, ale nikdy bohužel neopustil fázi prototypu. Vedení studia však zatím Backspace nezrušilo, a tak je ještě pořád šance, že ambiciózní sci-fi Skyrim jednou vznikne.

Trochu nevděčné označení "sci-fi Skyrim" je lehce zavádějící, protože Backspace neměl mít jeden velký otevřený svět, ve kterém byste se mohli svobodně pohybovat. S úspěšným RPGčkem od Bethesdy by hru vedle jiného spojoval například systém Radiant AI. Hra se měla odehrávat na několika planetách a jedné obrovské vesmírné stanici, srovnatelné například s Citadelou z Mass Effectu. Což neměla být jediná podobnost, protože vedle Skyrimu si měla hra brát, alespoň co se samotné hratelnosti týče, to nejlepší z Mass Effect, Borderlands a System Shock 2.

Backspace mělo být singleplayerové akční RPG, které by si nejen příběhem, ale také herními mechanikami hrálo s cestováním časem a faktem, že hlavní hrdina měl být člověkem jen z 90 procent. Ze zbylých 10 procent by byl robot. Kyborga jsme v hlavní roli velkého akčního RPGčka už dlouho neměli. Na mysl mi přišlo staré Bioforge od Originu, ale to má do velkého “sci-fi Skyrimu” daleko.

Začátek hry neměl být optimistický. Představte si vědce na vesmírné stanici, když v tu chvíli přiletí mimozemská invaze. Kvůli nějaké technické chybě se najednou octnete deset let v budoucnosti. Některé úkoly byste plnili v budoucnosti, jiné by vyžadovaly váš návrat o deset let zpět. Ani v jedné časové rovině byste neměli otevřený svět, ale jen různé planety, opět podobně jako v Mass Effectu.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o RPGčko, tak už v prototypu byly všechny nezbytné prvky, které byste od takové hry čekali - úprava vzhledu postavy, schopnosti by se zvyšovaly jejich používáním, získávání zkušenostních bodů za questy, puzzly, zabíjení nepřátel, levelování, zvyšování statistik, zlepšování schopností, perky... Tady by nás žádné velké překvapení nečekalo.

Společníci, které Obsidian umí velmi dobře, by nechyběli ani v Backspace. Jenže tady by nebyli úplně tradiční, ale měli by formu umělé inteligence. Na ni byste měli “AI sloty”, tudíž opět logicky omezený počet společníků. Každý z nich by byl přitom jiný - ne jen svým příběhem, ale také morálkou, osobností, emocemi... AI společníci by měli dialogy a nechyběly by ani možnosti jakýchsi dočasných bonusů spojené s jednotlivými společníky.

S okolním světem byste samozřejmě nekomunikovali jen pomocí dialogů, ale také zbraní. Představit si můžeme víceméně tradiční plejádu střelných zbraní ve sci-fi kabátku, ale chybět neměly ani zbraně na blízko. Kdo by si nechtěl špinit ruce, mohl by se zapeklitými situacemi v klidu prostealthovat pomocí neviditelnosti. Přítomny by byly i psionické schopnosti, tedy jakási forma biotik či prostě klasických kouzel.

Zajímavým prvkem měly být i Scarabové - multifunkční robůtci vedení svými královnami, které by byly zase vedené Super Královnou. Scarabové by sloužily pro jednoduché konstrukce a opravy. Jakkoliv krásně to všechno zní, tak nemusíme truchlit. Obsidiani na hře pracovali na začátku roku 2011, ale Backspace byl opravdu jen ve fázi prototypu.

To znamená, že na samotné hře se vlastně nikdy pořádně pracovat nezačalo. Projekt ale nebyl zrušený a nějaká naděje, že ho ještě někdy uvidíme, přeci jenom existuje. Otázka je, kdo na to dá Obsidianům peníze? Nabízí se Kickstarter, ale tohle zní mnohem ambiciózněji, než na co by stačilo několik málo milionů do hráčů.

”Backspace byl koncept projektu, který jsme nikdy nezrušili, ale ani jsme na něm nezačali doopravdy pracovat. Na nápadu na Backspace pracovalo chvíli několik skvělých lidí, ale pak jsme se přesunuli na jiné projekty, když se ta příležitost naskytla. Existujeme už deset let a za tu dobu jsme měli spoustu skvělých nápadů, které pořád máme někde v šuplíku a doufáme, že se k nim v budoucnosti budeme moct vrátit,” řekl pro Kotaku šéf Obsidianu Feargus Urquhart.

Nejnovější články