Soulslike Bleak Faith prý zkopírovala animace z Elden Ringu
zdroj: Foto: Bandai Namco

Soulslike Bleak Faith prý zkopírovala animace z Elden Ringu

13. 3. 2023 14:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Málokteré studio si může do portfolia připsat vytvoření unikátního žánru. Ne tak FromSoftware, v jehož dílnách vznikly natolik specifické hry, že se pro ně začal používat termín „soulslike“ podle kultovních her Demon's Souls a Dark Souls. Na vlně popularity tuhých akčních RPG, kde smrt znamená respawn nepřátel a ztrátu zkušeností, se veze řada více i méně úspěšných epigonů. Vzpomeňme například na nedávný Wo Long: Fallen Dynasty

Jenže někdy herní studia místo inspirace sáhnou rovnou ke kopírování. Podobným nařčením teď čelí studio Archangel, vývojáři indie soulslike Bleak Faith: Forsaken. Hráči a streameři dávají na internet srovnání s Elden Ringem a poukazují na animace, které se nápadně podobají hitu od FromSoftware. 

 

Vývojář z Archangel Studios s přezdívkou Roia v diskuzi na Steamu upřesnil, že veškeré animace, které si studio neudělalo samo, jsou zakoupené assety do Unreal Enginu. „Obchod jsme použili k zaplnění generických částí hry, i tak jsme ale zakoupené položky upravili, aby seděly do celkového kontextu a vyznění. Zhruba 10 % assetů pochází odtamtud,“ přibližuje indie tým s tím, že pokud jde skutečně o kopii práce FromSoftware, pak vina není na jejich straně, ale na straně Epicu. Respektive autorů, kteří ukradené animace v jejich assetovém obchodě prodávají.

K exportu pohybů ze soulsovek se nejčastěji používá software DS Anim Studio, který dokáže upravovat a kopírovat animace z her od FromSoftware. 

Sám autor programu se na Twitteru ke kauze vyjádřil s tím, že Bleak Faith: Forsaken určitě používá animace zkopírované z Elden Ring. Dušuje se, že jeho aplikace nemá sloužit k exportu animací do komerčních projektů.

Nejde přitom o jedinou kauzu, která se kolem Bleak Faith: Forsaken točí. Hráči například kritizují, že obrázky a ikony perků vygenerovala umělá inteligence Midjourney a neoplývají kvalitou, nápaditostí ani originalitou.

Společnosti FromSoftware ani Bandai Namco se ke kauze zatím nevyjádřily.

Nejnovější články