Rozjede Fortnite Doom? To si pište, že ano!
zdroj: Foto: Bethesda

Rozjede Fortnite Doom? To si pište, že ano!

12. 7. 2024 9:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Je už takový hračičkovský evergreen snažit se rozjet prvního Dooma na různých bizarních zařízeních a platformách. Legendární střílečku si můžete zahrát na těhotenském testu, kostičce Lega, bramboře, anebo na buňkách bakterie E. coli (byť dohrání by vám kvůli pomalé fluorescenci buněk zabralo asi 600 let). Teď, možná nepřekvapivě, se Doom povedlo rozběhnout i v prostředí populární battle royale Fortnite.

Za pokusem stojí vývojář Unreal Enginu, Jackson Clayton. Znalost enginů mu umožnila portovat ikonickou první kapitolu E1M1 do editoru ve Fortnite a přidat, respektive odebrat, pár efektů. „Pak už to bylo hlavně o mazání všech těch nablýskaných efektů Unreal Enginu, abych dosáhl jednolitého nasvícení. Rozpixelovat obraz a přidat trhaný pohyb mariňáka už byla hračka,“ vysvětluje Clayton pro Kotaku

Primárně jde ale pouze o experiment pro kamarády a vlastní potěchu z experimentování s vývojářskými nástroji. Kvůli autorským právům pokus Clayton nikde nehodlá šířit. Je ale rozhodně zajímavé sledovat, jak Doom i po 30 letech stále vystrkuje krví zbrocenou brokovnici a objevuje se na čím dál bizarnějších platformách.

Ostatně existuje přímo internetová stránka Can it Run Doom?, která veškeré úspěšné pokusy archivuje. Od toustovačů přes ultrazvuk po infotainment v autech, cokoliv s obrazovkou může být snadný cíl pro šikovné programátory, aby se na zařízení pokusili rozjet legendární hru.

Smarty.cz

Nejnovější články