Konkurence Total Waru? Roman Empire Wars z vás udělají velitele obřích legií
zdroj: Foto: PlayWay

Konkurence Total Waru? Roman Empire Wars z vás udělají velitele obřích legií

2. 9. 2021 11:50 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Série Total War zaujímá v herním prostředí dosti unikátní pozici. Jaké jiné strategie vám umožní ovládat ne desítky, ne stovky, ale doslova tisíce a tisíce vojáků na rozlehlých historických bojištích? Moc jich není. Ale brzo jich bude o jednu víc.

Studio Emperor Games chystá strategii Roman Empire Wars, která nápadně připomíná realtimovou bitevní sekci Total War: Rome II. Tedy žádné tahové dobývání celého světa, ale malé políčko nebo lesík, v něm semknuté kohorty a salvy oštěpů, cválající jízda, možnost přiblížit kameru, abyste se mohli kochat kucháním. Dokonce včetně slonů, kteří se ochotně řítí do vystrašených pěších formací.

zdroj: PlayWay

Ambice by tedy nechyběly, ale zároveň je evidentní, že rozpočtem jsou vývojáři někde trošku jinde než veteráni z Creative Assembly. Graficky to není takové pošušňáníčko, i z důvodu dost divné, vybledlé barevné palety, kvůli které svět vypadá, jak kdybyste ho sledovali skrz nějaký instagramový filtr. Za hrou ostatně stojí vydavatelství PlayWay, které se přeci jenom tradičně orientuje spíš na kvantitu než kvalitu.

Tím samozřejmě nechci Roman Empire Wars dopředu odsoudit – i když se mi grafický styl nelíbí, realisticky pojaté antické bitvy jsou něco, co má vždycky potenciál pohladit srdíčka virtuálních stratégů. Hra je koneckonců zatím v začátcích vývoje a nedá se odhadnout, kdy se dostane do rukou veřejnosti, takže proč si stěžovat, když jsme zatím viděli jen trailer?

No dobře, ještě si maličko postěžuju. V propagačních textech na Steamu a všude jinde se vývojáři neustále odkazují na to, že se z vás stane římský císař a i název hry nasvědčuje tomu, že se bavíme o období Římské říše, nikoliv Římské republiky. Jenže pak vidíte, že se vlastně bude bojovat s Kartaginci, Galy, Řeky nebo Egypťany – což daleko spíš odkazuje na války vedené předtím, než se z Říma stal autoritářský principát. Chápu, že „impérium“ zní marketingově líp než „republika“, ale pak vznikají zbytečné zmatky.

Jsem zvědavý, jestli autoři chystají nějakou příběhovou kampaň, nebo zda třeba budeme válčit v napůl náhodně vygenerovaných potyčkách, jaké umí uspokojivě ztvárnit třeba takové Field of Glory II. A ještě nějakou dobu zvědavý budu, ale to nevadí. Ono i těch Total Warů momentálně není na výběr zrovna málo, jak se můžete přesvědčit třeba v našem žebříčku těch nejlepších a nejhorších či v jeho video verzi níže…

zdroj: Vlastní

Nejnovější články