John Romero příští rok vydá svou autobiografii
zdroj: tisková zpráva

John Romero příští rok vydá svou autobiografii

12. 5. 2022 12:30 | Novinky | autor: Pavel Makal |

John Romero je jedním z nejzásadnějších jmen herní historie a (alespoň někdejší) skutečnou rockovou hvězdou průmyslu. Jeden z otců zakladatelů legendárního id Software spolu se svým jmenovcem Carmackem vytvořil neskutečně silné dynamické duo, které má na svém kontě taková jména, jako je Commander Keen, Wolfenstein, Doom a Quake.

Romero v roce 1996 z id Software odešel a založil si vlastní studio Ion Storm, které začalo okamžitě pracovat na jednom z největších průšvihů herní historie. Daikatana nakonec možná nebyla úplným odpadem, rozhodně ale nenaplnila velkohubá prohlášení a John Romero si z nikoho neudělal svou děvku, jak sliboval v reklamách na stránkách časopisů.

Pokud by vás zajímal soukromý vhled do letité herní historie tohoto velikána (i když ve skutečnosti je Romero docela malý), můžete se těšit na příští rok, kdy vyjde jeho autobiografie s názvem Doom Guy. Podle reklamních materiálů se rozhodně nebude držet zpátky a čekají nás zřejmě velmi šťavnaté detaily z jeho dětství a dospívání. Svou rodinu rozhodně nešetří, hodlá mluvit o svém otci alkoholikovi, rasistickém dědečkovi, který nesouhlasil se smíšeným manželstvím Romerových rodičů, a také babičce, která provozovala nevěstinec v Mexiku. Doufejme, že dojde i na nějaké ty hry!

Romerova hvězda po neúspěchu Daikatany významně pohasla a v následujících letech už se podílel spíš na menších titulech, případně tvořil vlastní WADy pro Doom. Loni spolu s manželkou Brendou vydali gangsterskou tahovku Empire of Sin, která ovšem mnoho úspěchů v recenzích nesklidila. Včetně té naší.

Za zmínku stojí, že historii id Software se věnuje také kniha Masters of Doom od Davida Kushnera. Ta téměř beletrickou formou popisuje euforické časy prvních her studia, masivní úspěch Doomu i bolestivý rozchod obou Johnů. Bohužel není k dispozici český překlad, pokud ale vládnete angličtinou, rozhodně doporučuji!

Nejnovější články