Čtrnáct let staré Call of Duty je offline. Hackeři napadají hráče
zdroj: Infinity Ward

Čtrnáct let staré Call of Duty je offline. Hackeři napadají hráče

31. 7. 2023 16:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Servery původního Call of Duty: Modern Warfare 2 se potýkají s hackerskými útoky. Dosud neznámí záškodníci infikují herní lobby, přes které se škodlivý software dále šíří k uživatelům. První případy hráči hlásili už zhruba před měsícem, situace je ale natolik závažná, že Activision Blizzard minulý týden znemožnil online hraní přes Steam. Vydavatelství zjišťuje příčinu a případná nápravná opatření, byť videoherní gigant doslova neuvedl, že za „údržbou“ může být šíření závadného programu.

Je zvláštní, že si hackeři vybrali za oběť zrovna Modern Warfare 2 z roku 2009. Hru sice denně hraje kolem 700 hráčů a hráček, popularitě novějších titulů se ale ani zdaleka nevyrovná. Dá se však předpokládat, že modernější iterace série budou mít lepší ochranu před podobnými útoky. Červ byl podle dostupných informací vytvořen speciálně pro prostředí MW2.

Neobvyklý je i způsob šíření záškodnického softwaru. Viry se do počítačů většinou dostávají přes stahované či instalační soubory. V tomto případě ale slouží sami hráči jako přenašeči, stačí se připojit do lobby infikované online hry, a pokud škodlivé soubory včas neodhalí antivirus, je zaděláno na problém. Cílem podobného malwaru může být krádež dat či poškození zařízení.

Activision zatím neoznámil, zda a kdy servery Modern Warfare 2 na Steamu opět spustí.

Nejnovější články