Česká plošinovka Bzzzt se špatně prodává. Prý kvůli pirátům
zdroj: Foto: Ko.dll

Česká plošinovka Bzzzt se špatně prodává. Prý kvůli pirátům

8. 1. 2024 10:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Česká plošinovka Bzzzt patří mezi klenoty loňského roku. Je proto škoda, že kromě kritického úspěchu se hře zřejmě nedaří komerčně tak, jak by si tvůrci představovali. Na sociální síti X se k tomu vyjádřil autor hry Karel Matějka. Za nízkými prodejními čísly ve východní Evropě podle něj stojí převážně pirátství.

 „Pirátství podle hodně hráčů může zvýšit povědomí o hře a tím podpořit její prodeje. Bohužel to tak nebývá. Prodeje Bzzzt během zimního výprodeje byly v regionu východní Evropy stokrát nižší než v jiných oblastech. Přes 115 tisíc návštěv stránky se hrou vyústilo jen ve 14 prodaných kopií,“ uvádí Matějka na sociální síti X a dodává, že pirátské servery podle jeho analýzy nejspíš používají robotické účty, které kontrolují info o updatech hry a další detaily, což může stát za zdánlivě vysokým počtem návštěv obchodu se hrou.

„Bzzzt se objevilo na ruských, čínských a českých pirátských serverech okamžitě po vydání. Možná jsme neměli vydávat hru bez DRM. Pravdou ale je, že nezávislí vývojáři mají jen velmi omezené možnosti, jak bojovat proti pirátství, takže nezbývá, než si vzít popcorn a sledovat, jak je svět krutý. Všem přeji úspěch jejich herních projektů,“ píše dále český vývojář.

Podle dat ze SteamDB hrálo Bzzzt nejvíce lidí najednou v den vydání. Ke kouzelné plošinovce 13. listopadu usedlo 58 lidí. V posledních týdnech se na Steamu ke hře vrací, či ji poprvé objevuje asi 15 lidí denně.

Bzzzt není zdaleka jedinou českou hrou, kterou pošlapali piráti. Vzpomeňme například na thriller Someday You'll Return. Autoři tehdy uváděli, že 98 % nainstalovaných kopií je upirátěných, což efektivně zařízlo všechny další plány se hrou, jako byly například český dabing nebo vydání na konzolích.

Byla by velká škoda, kdyby podobný osud potkal i Bzzzt, protože podle Pavlových slov, který hru u nás recenzoval nablýskanou devítkou, jde o: „Roztomilé malé zjevení, parádní příspěvek do letošního silného roku a lákavá nabídka pro všechny, kteří si po všech Baldur’s Gatech, Starfieldech a Like a Dragonech potřebují oddychnout u něčeho snadno dávkovatelného. Přirozeně nejde o žádný epos, ale o perfektně navržený a dotažený počin, ze kterého je především cítit, že si jej autor vytvořil přesně tak, jak chtěl. A to je pro nás velké štěstí. Za těch pár korun, které hra na Steamu stojí, se vám stokrát odvděčí.“

Nejnovější články