Česká akce Gray Zone Warfare zažívá úspěšný start
zdroj: Foto: Madfinger Games

Česká akce Gray Zone Warfare zažívá úspěšný start

2. 5. 2024 10:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Poslední dubnový den vyšla v předběžném přístupu taktická online střílečka Gray Zone Warfare od brněnských Madfinger Games. A myslím, že ve studiu můžou slavit. Jen za dva dny se povedlo prodat přes 400 tisíc kopií. V jeden moment hru hrálo takřka 70 tisíc žoldáků, a to je  teprve v předběžném přístupu a do vydání jí zbývají vyšší měsíce, ne-li roky. 

Z recenzí na Steamu by se mohlo zdát, že úspěch Gray Zone Warfare je nějaká statistická chyba, protože momentálně má hra smíšené hodnocení. Z více než 15 tisíc uživatelů hodnotilo kladně jen 63 %, když se ale recenzemi probereme, zjistíme, že se v nich hodnotí více než jen samotná hra.

Jedním šmahem můžeme označit část negativních recenzí od fanoušků Escape from Tarkov, kteří Gray Zone Warfare považují za přímou konkurenci a do názorové sekce se slétli vyřvat do světa svoji příslušnost k jedinému pravému táboru taktických online stříleček. „Tarkov nezabiješ!“ stojí v jedné z recenzí. Na druhé straně tato rozepře přitáhla ke Grey Zone Warfare nemalé publikum, které v pozitivních recenzích výmluvně píše, že tahle hra alespoň nestojí 250 dolarů (čímž reagují na nedávnou kontroverzi kolem ruského survivalu).

Když už je řeč o Rusku, části negativních recenzí psaných azbukou je trnem v patě fakt, že Madfinger Games finančně podporují Ukrajinu v obraně před ruskou invazí. „Dokud trvá válka na Ukrajině, všechny zisky z prodejů v Rusku a Bělorusku budou použity na podporu a pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ uvedlo studio na sociálních sítích na začátku války.

„Ukázalo se, že vývojáři jsou rusofobové a všechny peníze získané od hráčů v Rusku/Bělorusku jdou přímo na podporu Ukrajiny,“ stěžuje si uživatel s přezdívkou tv/seven2k. Mimochodem za tento fakt Gray Zone Warfare pranýřují i některá ruská herní média.

Abychom ale byli fér, negativní recenze neobsahují jen politický review bombing. Podle hráčů a hráček má Gray Zone Warfare docela podstatné problémy s optimalizací. „Hra je na mojí 3070 skoro nehratelná, stěží dosáhnu na 30 FPS s jakoukoliv metodou upscalování. Zdaleka nejhorší jsou ale servery. V PvE hře nemůžu kvůli konstantním rollbackům ani jít rovně,“ píše uživatel s přezdívkou Deide Costa.

Podobný sentiment sdílí uživatel Kwazzy (a upřímně, další stovky lidí): „Mám i7-12700kf a 3070ti s 32 GB RAM a mám problém dosáhnout na 40 FPS s vysokými detaily. Za hodinu hraní jsem zažil dva pády, jedno vykopnutí ze serveru a dvakrát jsem musel restartovat hru. Chápu, že jde o první den v early accessu, ale vážně?“

Pozitivní reakce vyzdvihují vtahující hratelnost a důraz na realističnost. „Hra schytává záporná hodnocení kvůli optimalizaci, stabilitě a dalším věcem, s kterými mají předběžné verze her problém prakticky vždycky. Co se týká optimalizace, tak je to zatím horší, ale přestože nemám počítač od NASA (karta GTX 4070, ale opravdu slabý procesor), hrál jsem na nastavení epic a FPS se pohybovaly mezi 50 a 70. Hratelnost je kombinací Army, Ghost Recon Wildlands/Breakpoint a Escape from Tarkov,“ soudí o hře uživatel Chrustyn a dodává, že už v této fázi je Gray Zone Warfare parádní akcí, která samozřejmě lépe funguje v kooperaci.

Takže pokud s koupí váhate, možná ještě vyčkejte, než v Madfinger Games odladí nejpalčivější problémy s optimalizací. Vypadá to ale, že se z Grey Zone Warfare klube zajímavý hit. V redakci zatím podnikáme v nebezpečné džungli první krůčky, tak vám snad brzy přineseme dojmy z hraní.

Nejnovější články