Baldur’s Gate III se v nabídce libovolného předplatného jen tak neobjeví
zdroj: Foto: Larian Studios

Baldur’s Gate III se v nabídce libovolného předplatného jen tak neobjeví

18. 1. 2024 17:30 | Novinky | autor: Adam Homola |

Swen Vincke, zakladatel a šéf Larian Studios, prohlásil, že hry jeho studia nebudou v blízké budoucnosti součástí předplatných služeb. Prohlášení přišlo jako přímá reakce na diskuzi, kterou inicioval ředitel předplatného v Ubisoftu Philipe Tremblay ohledně pomalé integrace modelů předplatného v herním průmyslu.

Vincke se o svůj postoj podělil na sociálních sítích, kde zdůraznil, že respektuje modely předplatného jako životaschopnou možnost pro mnoho vývojářů, ale zároveň zdůraznil, že dává přednost zachování tradičního ekosystému, který je podle něj nezbytný pro zdraví a rozmanitost odvětví.

Ve svém vlákně na síti X zdůraznil Vincke důležitost kvality obsahu a vyjádřil obavy z možného negativního dopadu, pokud by modely předplatného začaly převládat. Obává se, že takový scénář by mohl omezit rozmanitost dostupných her a vložit příliš velkou moc do rukou několika málo entit, které rozhodují o nabídce na trhu.

Vincke je v názorech na předplatná konzistentní, ostatně Baldur’s Gate III sice nedávno vyšlo na Xboxu, ale na Game Passu byste hru hledali marně. Tehdy se šéf studia Larian dokonce nechal slyšet, že nejlepší RPG loňského roku v Game Passu nevyjde nikdy.

Model předplatných se do herního průmyslu dostal už před lety a služby jako Games Pass nejsou ani zdaleka ničím novým. Jen jdou v posledních měsících a letech víc vidět a je pravdou, že zrovna Game Pass nabízí velice sympatickou protihodnotu za investované peníze. Jenže takový model také obnáší jistá rizika, na což upozorňuje právě Vincke, zejména pokud jde o rozmanitost obsahu, vztah mezi vývojáři a jejich publikem, ale i o určitou devalvaci hodnoty her.

Nejnovější články