Turbine končí po 15 letech s vývojem nového obsahu pro Asheron's Call, hru chce zpřístupnit zdarma
zdroj: tisková zpráva

Turbine končí po 15 letech s vývojem nového obsahu pro Asheron's Call, hru chce zpřístupnit zdarma

4. 3. 2014 19:59 | Téma | autor: Petr Poláček |

Když je člověku 15 let, dostane občanku a progresivně smýšlející rodiče ho vykopnou do světa. Je na prahu dospělého života, ať se stará sám o sebe. Když je však hře 15 let, chodí už o holi a utápí se ve vzpomínkách na dávné doby, kdy o ní hráči nadšeně debatovali a po nocích s ní před svítícím monitorem obcovali. Neplatí to ale pro všechny. Onlineovka Asheron’s Call si i po 15 letech užívá pozornosti kompaktní hráčské komunity a hlavně samotných vývojářů, kteří hru pravidelně každý měsíc rozšiřují novým obsahem. Vlastně rozšiřovali. Únorový update bude poslední.

Jak tvůrci oznámili na fórech, budou hru dále podporovat a hlavně provozovat (platí to pro AC i AC 2), ale vývoj nového obsahu už neplánují. Pro Asheron’s Call to ale neznamená pomalou smrt, završenou vypnutím serverů! „Jakkoli je tahle změna nezbytná pro firmu, milujeme Asheron’s Call hry a chceme, aby žily navždy. Je nám jasné, že hráči, co si oblíbili pravidelné měsíční updaty, mohou být z nastalých změn zklamaní. V delším časovém horizontu proto hodláme hru zpřístupnit zdarma všem hráčům (...) Asheron’s Call a Asheron’s Call 2 bude náš dárek komunitě oddaných hráčů,“ uvedl producent AC v tomto postu.

Turbine tedy nehodlá Asheron’s Call zavřít, naopak chce hře dopřát co nejdelší život tím, že ji zpřístupní všem zájemcům. A nejenom to. V rámci firmy se momentálně řeší, jak hráčům umožnit provozování vlastních Asheron’s Call serverů. Tvůrci přiznávají, že něco podobného je poměrně složitá záležitost, ale chtějí zájemcům/nadšencům poskytnout maximální podporu. Pokud se podaří dosáhnout stavu, kdy Asheron’s Call poběží na hráči provozovaných serverech, mají tvůrci v plánu vydat potřebné nástroje a data, aby mohl kdokoli s dostatkem talentu do Asheron’s Call vytvářet vlastní obsah. A držet tím hru při životě třeba dalších 15 let, samozřejmě.

Lze přístup Turbine k Asheron’s Call hrám označit za příkladný a hodný následování? Samozřejmě, že ano! Abych pravdu řekl, skoro mi to až bere dech, přestože Asheron’s Call jsem nikdy nehrál. Je vlastně mezi vámi někdo, kdo Asheron’s Call stále aktivně hraje?

Nejnovější články