Jen vlažná sázka AMD na Athlon FX?
zdroj: tisková zpráva

Jen vlažná sázka AMD na Athlon FX?

2. 10. 2003 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Je jasné, že AMD do budocna sází na jednoho koně, na procesor Athlon 64.

Otázka jenom je, jak moc na nového koně sází. Jakou asi představuje pro firmu prioritu? Tady je nasnadě podotknout, že do těchto chvil se nějaká extra velká reklamní kampaň na podporu prodeje nekonala a pokud ano, moc lidí si jí asi nevšimlo. Ale na druhou stranu je třeba jedním dechem dodat, že to má nejspíše svoje opodstatnění. Důvody lze lehce pochopit, jestliže se podíváme na výrobní plány, které udávají, kolik kusů jednotlivých procesorů by mělo být vyrobeno v tom kterém konkrétním období nebo roce.
Začněme třeba procesorem Athlon 64. S jednokanálovým řadičem paměti, který je určený pro Socket 754. Těch mělo být do 30. září 2003 vyrobeno 80 tisíc. Do konce roku, tj. 31 prosince, má být vyrobeno dalších 433 tisíc kusů. A konečně v první polovině příštího roku by se měla rozjet opravdu masová výroba a mělo by být vyrobeno celkem 4 923 000 kusů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Ale skutečně výkonný, Athlon FX s dvoukanálovým řadičem paměti, který je určený pro Socket 940 a který je vlastně převlečeným Opteronem, je na tom s produkcí podstatně hůře. Do 30. září se jich mělo vyrobit jen cca 10 tisíc kusů a do 31. prosince 2003 jich má být vyrobeno dalších 15 tisíc kusů. V prvním čtvrtletí 2004 to bude 30 tisíc kusů. Pak však bude jejich výroba ukončena. V prvním čtvrtletí 2004 totiž bude také zahájena výroba Athlonu FX s dvoukanálovým řadičem, avšak určeným pro Socket 939.

A co z toho plyne? U Athlonu 64 se předpokládané počty vyrobených kusů dají docela pochopit. Bude vyráběn v mnoha verzích (1 MB L2 cache, 256 KB cache) v poměrně velkém cenovém rozpětí a měl by tak představovat hlavní proud. AMD prostě očekává, že tento procesor půjde na dračku, i když produkce klasického Athlonu XP zdaleka neskončí. Ale u Athlonu FX, který dokáže soupeřit i s těmi nejvýkonnějšími Pentii, to jsou docela nízká čísla. Uvážíme-li, že AMD ročně dohromady vyprodukuje odhadem 7 až 8 milionů (možná i víc) procesorů. Takže nějakých 30 nebo 300 tisíc procesorů se v celosvětovém měřítku ztratí jako kapka v moři. Srovnání s Intelem tak ani nepřichází v úvahu, protože ten bude nová Pentia (ať budou jakákoliv) vyrábět jak bonbóny na běžícím páse. Zatim nás může těšit fakt, že v ČR by měly být (prozatím) všechny verze nových procesorů AMD k dispozici.

Mimochodem, v našem se rozhořela debata o spolehlivosti a kompatiblitě Athlonu 64 - viz následující příspěvek od Watchera: Tento vikend se konala velka LAN akce v Parizi kde bylo 150 pocitacu osazene AMD Athlon64 a byla tam nejake GFFX5900 Ultra tusim. Ty pocitace padaly jak mouchy.. Admini nemohli najit zadny vhodny ovladace a tak nakonec rozchodili 40 z tech 150. Akce tim padem skoncila fiaskem a organizatorum nezbylo nic jinyho - popravde - svest totalne na hardware.

cappy

Nejnovější články