Jak měla původně vypadat střílečka Vanquish
zdroj: tisková zpráva

Jak měla původně vypadat střílečka Vanquish

14. 12. 2010 16:12 | Téma | autor: Petr Poláček |

Povedená sci-fi akce Vanquish (recenze), která vsadila na maximální přímočarost v designu levelů a naopak nechala hráče improvizovat v boji samotném, mohla vypadat úplně jinak. Ve svém posledním blogpostu na webu Platinum Games zveřejnil tento, zejména pro fanoušky hry, zajímavý fakt hlavní designér Shinji Mikami.

Zatímco ve finální hře byl uvnitř multifunkčního bojového obleku člověk – Sam Gideon, podle původního návrhu měl být oblek prázdnou schránou a na dálku ji měly ovládat tři postavy, mezi nimiž by se hráč v boji neustále přepínal. Každá z těchto tří postavy by totiž dálkově ovládané hračce předala jiný a přesně vymezený styl boje, na který byla trénovaná – střelba, boj na blízko, poletování a střelba na dálku. Z bojového obleku by se tak stala multifunkční vraždící mašina schopná řešit rozličné herní situace, což by designérům rozvázalo ruce při návrzích bojových situací a hráči by to umožnilo řešit šarvátky způsobem, který mu nejvíce vyhovuje.

Hra si naštěstí i navzdory změně původního konceptu volnost v řešení přestřelek zachovala, jen zmizely ony tři postavičky, které nahradil jediný člověk. A odlišné vlastnosti všech tří postav byly přeneseny přímo do bojového obleku, který zvládá boj na blízko, klasickou střelbu, rychlý přesun lokací a k dispozici je koneckonců i sniperka pro střelbu na dálku.¨

Proč vlastně původní návrh neprošel? „Myslel jsem si, že ze vzájemné interakce tří odlišných charakterů dokážeme vykřesat něco zajímavého,“ vysvětluje Mikami a dodává: „Tento záměr jsme nakonec zavrhli hned v rané fázi vývoje, i když si osobně myslím, že nějakou hodnotu ta myšlenka přeci jenom má.“

Mikami může zahozenou myšlenku někdy v budoucnu uplatnit, sám ostatně přiznává, že nepoužité náměty neodhazuje, ale shromažďuje a ony se pomalu kupí a mohou se přeci jenom dočkat realizace, třeba prostřednictvím dalšího dílu – pokračování. „Nikdy nemůžu říct, že nějaký nápad je úplně mimo mísu,“ říká Mikami.

Na pokračování Vanquish od Mikamiho však rovnou zapomeňte: „Sice ještě nevím, jakou dalšího hru budu dělat, ale s pohledem na to, jak jsem vrtkavý, tak to nakonec bude naprosto odlišná hra než je Vanquish,“ ohodnotil Mikami sám sebe.

Můžeme za něj dodat, že Mikami a Suda51 z Grasshopper Manufacture společně vyvíjí PS3, X360 titul Shadows of the Damned pro Electronic Arts. Za hranicemi tohoto projektu je budoucnost Mikamiho vývojářské kariéry spjata s Bethesdou, která přes mateřskou společnost ZeniMax koupila Mikamiho firmu Tango Gameworks. Možná si nápadů tohoto kreativního šílence užijí časem i hráči na PC.

Nejnovější články