Blizzard válčí se systémem progrese v online akci Overwatch
zdroj: tisková zpráva

Blizzard válčí se systémem progrese v online akci Overwatch

17. 12. 2015 14:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Uzavřená beta blizzardí střílečky Overwatch je momentálně vypnutá a k životu se probudí až v druhé polovině ledna, kdy už by měl ve hře fungovat systém progrese, který v první fázi uzavřené bety chyběl. Ve hře nebylo žádné levelování postav a na to navázané odměny. Systém progrese je ale pro tvůrce Overwatch oříšek, protože musí přijít s něčím, co nezkazí lehce čitelnou a dynamickou hratelnost.

Ještě před uzavřenou betou byly ve hře dva systémy progrese, se kterými vývojáři experimentovali. Velice rychle prý ale zjistili, že oba jsou kontraproduktivní - hru nevylepšují, ale spíše kazí. První byl údajně velmi podobný talentům z World of Warcraft nebo systému z Heroes of the Storm.

V praxi měl takový systém dopad na schopnosti postav. S každým dalším získaným levelem v rámci daného zápasu jste získali nikoliv novou schopnost, ale nějakou úpravu stávající schopnosti. Reaper se tak mohl například u svého přesouvání ve formě "ducha" vyléčit nebo dostřelil dál. Problém byl v tom, že jste mohli mít v jednom zápase najednou třeba dva, tři velice rozdílné Reapery.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Hratelnosti to nijak nepomáhalo a vývojáři rychle zjistili, že hráči byli podobnými změnami zmatení. Ve hře jako Heroes of the Storm jsou takové změny schopností v pořádku, ale do rychlé a intenzivní akce, jakou Overwatch bez pochyby je, se podobný systém nehodil.

Druhý testovaný systém hráče zase odměňoval kosmetickými drobnostmi a na schopnosti hrdinů vůbec nesahal. Jednoduše byste tak získávali nové zbraně, obleky, brnění, čepice a jiné věci. Nic z toho by nemělo vliv na hratelnost, šlo by pouze o vizuální odměny. Jenže problém na sebe nenechal dlouho čekat. Jednou z hlavních předností Overwatche je možnost a často nutnost pořád měnit vašeho hrdinu za jiného. Přizpůsobujete se tím sestavě nepřátelského týmu a aktuálnímu stavu daného zápasu, kdy jednou potřebujete bránit, jindy zase útočit.

Systém vizuálních odměn ale zajistil, že hráči při testování neměnili hrdiny ani když to bylo opravdu nutné. Prostě pořád hráli za toho stejného, například Bastiona, i když tým potřeboval urgentně útočit na opevnění nepřátel, na což se Bastion zase tolik nehodí. Jenže hráč s Bastionem se ho držel právě proto, že mu do dalšího levelu chyběl jen kousíček a odemčení nové kosmetické změny vzhledu postavy má na dosah, což je opět nežádoucí - kazilo to jádro hry.

Nový systém má být založen opět na kosmetických odměnách, ale nebudou tak výrazné a pevně svázané s levelováním. Nový systém progrese by měl být především jednoduchý, nenáročný a hra by vás měla odměňovat spíše za to, že do ní investujete čas, než že se snažíte dotáhnout hrdinu X na level Y. I přesto budou na levely hrdinů navázané nějaké odměny, ale budou podstatně menšího významu než jako tomu bylo v testovací verzi.

Vývojáři Overwatche konzultovali systémy progrese například se šéfem vývoje World of Warcraft a inspiraci hledali i v Diablu, kde hraje systém progrese a odměn mnohem větší roli. V Overwatch by měl být jen malým doplňkem, odměnou za čas investovaný do hry, nikoliv hlavní důvod, proč hru vůbec hrát. Cílem nového systému je jednoduše stav, kdy byste si na jeho základě a na základě odměn neměli vybírat hrdiny. Jestli se to vývojářům podaří, uvidíme na konci ledna.

Nejnovější články