Unreal Tournament 2003 dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

Unreal Tournament 2003 dojmy z dema

16. 9. 2002 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

O víkendu jsme se konečně dočkali oficiálního dema Unreal Tournamentu 2003 a hráčská komunita má nyní možnost na vlastní kůži zkusit, jak tato perfektní multiplayerová střílečka chutná. Nám moc.

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 16.září 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Nekonečné týdny spekulací ohledně UT2003 skončily tuto sobotu vydáním hratelného dema, jež bylo odloženo tolikrát, až se o tom začalo na internetu vtipkovat. Mark Rein konečně dostál svému slibu a hráčská komunita má nyní možnost na vlastní kůži zakusit, jak pokračování skvělého Unreal Tournamentu chutná. Ve stomegovém demu vás čekají boti osmi obtížností, čtyři mapy pro stejný počet herních modů, téměř všechny zbraně, dva mutátory a samozřejmě i hra s živými hráči po lokální síti i internetu. Každý tak může sám otestovat v podmínkách, které jsou mu přístupné, tuto nadějnou hru, která určitě bude silným kandidátem na nejlepší hru roku, minimálně ve své kategorii. Pokud tedy letos vyjde, ale dnes už si troufám tipovat, že to tak určitě bude.

 Benchmark
UT2003 je považováno za hru nové generace díky modernímu enginu, který posouvá počítačové hraní zase o kus dál. S tím je samozřejmě spojována hardwarová náročnost, zvláště poté, co před několika měsíci prosákla ven neoficiální betaverze hry, jejíž nároky byly opravdu hrozivé (psali jsme o ní podrobněji zde). Po odzkoušení dema ale můžeme s radostí konstatovat, že tvůrci dostáli svým slibům a hru vyladili natolik, že je hratelná prakticky na každém slušnějším počítači s grafickou kartou GeForce 2 MX a výš.

Po nainstalování dema najdete v podadresáři System soubor Benchmark.exe, který doporučuji spustit ještě dřív, než začnete hru zkoušet. Ten vám zprostředkuje výpočet FPS formou čtyř testů pro rozlišení, které si vyberete - tím si můžete předem udělat představu o tom, jak vám asi hra pojede a kam až můžete v rozlišení jít. Například já jsem na svém P4 1.7, 512 MB RAM a GeForce 3Ti zjistil, že je prakticky úplně jedno, jestli použiju rozlišení 640x480 anebo 1280x960, protože změny v tomto rozsahu mají na FPS minimální vliv. Doporučuji tedy otestovat vaše stroje a případně pak doladit ještě grafické detaily v menu hry, které budou asi při tweakování hrát větší roli než rozlišení jako takové.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Mapy a herní módy v demu
Oficiální demo UT2003 přináší dvě mapy pro Deathmatch a Team Deathmatch, jednu pro CTF a jednu pro nový herní mód Bombing Run. Double Domination bohužel v demu zastoupen není a budeme si tedy muset počkat na plnou verzi hry. Je to asi z důvodu velikosti dema, které autoři chtěli udržet na hranici 100 MB a kvůli tomu jsou v něm použity i poloviční textury než v plné hře, nicméně i tak vypadá vše skvěle. Ze slibovaných modelů najdeme pouze tři lidské s různými skiny.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na deathmatchových mapách si určitě všimnete rozdílné hardwarové náročnosti. Venkovní Antalus představuje to náročnější, co v UT budeme nacházet právě díky exteriérům. Asbestos je o poznání přívětivější (i když nejde o mapu nijak malou) a proto pokud jedete demo na hraně možností vašeho počítače, zkuste hrát spíše tuto druhou mapu. CTF mapa Citadel je menší kousek, kde z jedné základny na druhou vidíte a dala by se velikostně i strukturou přirovnat k slavným Facing Worlds z původního UT. Nabídku map uzavírá bombing-runový Anubis z prostředí egyptských chrámů.

 Bombing Run
Tento posledně jmenovaný herní mód je nový a tak si o něm aspoň krátce řekněme. Na začátku hry se uprostřed mapy objeví předmět (říkejme mu třeba míč), ke kterému oba týmy po odstartování hry běží a snaží se jej zmocnit. Cílem hráče, který míč nese, je dopravit jej do branky soupeře, a to dvěma způsoby. Buď jej brankou (kruhového tvaru, umístěnou kousek nad zemí v bázi každého týmu) prohodit podobně, jako když vrháte translokátor nebo balón v ragby, anebo tak, že hráč držící míč brankou proskočí (sám se poté zabije, ale to nemá kromě předvedení Karmy už žádný vliv na hru).

První způsob je za tři body a zvolte jej, je-li u branky rušno. Druhý způsob - tzv. „touch-down“ - je za bodů sedm, ale k jeho provedení je potřeba větší klid. Pokud budete Bombing Run zkoušet, prozradím fintu, kterou s oblibou používají přímo vývojáři hry. Když nesete míč a jde proti vám soupeř, hoďte mu jej. Hráč s míčem totiž nemůže střílet a tak soupeře jednak překvapíte plus navíc jej tím odzbrojíte a než se vzpamatuje, můžete jej dorazit a míč si zase po něm vzít zpátky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Boti
Ve hře najdete (pokud si je do ní přidáte) boty, tradičně v osmi úrovních obtížnosti a bude záležet na vás, jak moc si troufáte. Ze začátku může stačit i nějaká pátá úroveň, hlavně v deathmatchi. V CTF mi trochu vadilo, že boti často při cestě pro vlajku ignorovali protihráče a klidně jej minuli bez většího zájmu o to jej zničit, díky čemuž pak nebyl problém je zezadu v klidu postřílet. Při týmovém deathmatchi vidíte snahu botů se zdržovat pospolu a neběhat zběsile po mapě, takže je velká pravděpodobnost, že když na soupeře narazíte, budete mít co dělat s více protihráči.

Na druhou stranu je pak vhodné používat zbraně s prostorovým účinkem (granáty apod.), kde decimujete více hráčů naráz a můžete tak snadněji přijít k double i více-killu. Pro dorozumívání s boty máte k dispozici řadu známých příkazů a rovněž z původní hry jsou převzaty hlášky, povely a nadávky, kterými se navzájem častujete, akorát jsou pronášeny jiným hlasem.

 Komentátor
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Komentátor nyní ohlašuje všechny důležité akce dunivým hlasem, což dává celému zápolení sportovnější nádech. Občas ale jeho hlášky polezou na nervy, protože třeba v Bombing Runu s boty, kdy se míč neustále přehazuje mezi týmy a komentátor má neustále tendenci každou takovou změnu (krom jiného) zmínit, je hra šíleně ukecaná a budete toužit komentář vypnout (návod na to najdete zde).

Určitě je to dáno i tím, že v Bombing Runu boti používají stále jednu a tu samou cestu středem mezi brankami a prakticky boční cesty v mapě vůbec nevyužijí. Je to dost škoda a díky tomu se situace neustále přelévá na obě strany. I v jiných mapách mám na adresu botů trochu připomínku, protože mi přijde, že jsou oblasti, kam vůbec nejdou a tak je při hře s nimi potřeba vytipovat jejich „oblíbené“ lokality a tomu přizpůsobit celou hru.

 Grafika
K hráčským modelům a grafice vůbec bych měl jednu připomínku, a tou je podle mého názoru nepříliš dobré odlišení modelů od okolního prostředí. Obojí velmi často barevně splývá a snadno tak nepřítele přehlédnete. Je to můj subjektivní názor, ale dostkrát jsem už ve hře zažil situaci, kdy koukám na soupeře a nepoznám jej, ať už stojícího někde v dálce anebo při zběsilé přestřelce na blízku, kdy se mi občas opticky ztratí. Jinak je grafika parádní, ať jde o mapy, zbraně či hráčské modely. Textury už v podobě, kterou ukazuje demo, jsou velice detailní a je opravdu všude na co koukat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Mutátory
Ve hře najdeme i dva mutátory, a to populární Instagib a Low Gravity. Pro hru je možné použít kterýkoli z nich i oba současně a tím celé herní pojetí podstatně změnit. Instagib, kdy každá rána znamená okamžitou smrt, je prostě geniální a nyní při něm máte na pušce namontovanou i optiku stejně jako na sniperce, takže můžete při gibování i zoomovat. Low Gravity snižuje gravitaci, díky čemuž můžete provádět větší (a pomalejší) skoky. Přitom zjistíte i to, proč jsou v mapách tak často vysoké stropy - dá se vyskočit do strategicky zajímavých míst, kam to při normální gravitaci nešlo.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Mapy jsou prostě propracované a různé výstupky a plošinky nejsou většinou umístěné jen tak hala bala, ale mají přesnou výšku a umístění tak, aby hra co nejvíce podporovala zkušenější hráče používající speciální pohyby. A to je samozřejmě moc dobře. Někdy je potřeba dvojitý skok (ve výskoku skočíte ještě jednou), jindy si musíte pomoci i Shield Gunem, velice časté budou i lift-jumpy při jízdě výtahem. Dodging funguje stejně jako v UT, čili dvojitým stiskem klávesy pro pohyb uděláte odskok daným směrem, ale neprovádíte už při tom salta jako dřív.

 Karma engine
Karma je přídavek do herního enginu, který do hry implementoval pokročilejší možnosti pohybu, vzájemnou interakci hráčských modelů a okolních předmětů a vůbec celého prostředí. Dlouho se spekulovalo, jak to s Karmou nakonec bude, zda se stihne začlenit a jestli se z časových důvodů nezruší anebo neomezí. Nakonec ji najdeme tak, jak má být a je to pošušňání. Boti se skvěle pohybují a při bitkách budete koukat, co s nimi dělají zásahy, výbuchy a všechny možné šťouchance, pády apod. Každá část jejich těla reaguje na náraz jako ve skutečnosti, když se model kutálí z kopce či sune po schodech, rozhýbají se jeho jednotlivé části tak, jak jsme ještě v žádné hře asi neviděli.

Celkem zajímavé zpestření je i vylétávání duchů z těl mrtvých bojovníků anebo smrtelné záchvěvy čerstvě padlých. Celá dynamika pohybu je citelně větší než v původním UT a je to pro tento typ hry asi správné. Hra prostě působí dojmem, že si s ní autoři dali práci a zabývali se detailně každým jejím aspektem.

 Zbraně
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ty jsou většinou přebrané z UT, často pouze změnily vzhled a byly upraveny jejich atributy. Biopuška plive zelenou gumu o něco dál a stává se z ní nebezpečnější zbraň. Raketomet metá maximálně jen tři rakety, které mají celkově i o něco nižší prostorovou účinnost, což platí i o sekundárním režimu Flak Cannonu. Je to dle mého také dobře, aspoň je třeba i těmito zbraněmi více mířit, ale názory hráčů na tyto úpravy se hodně různí. Raketomet opět umí střely vyslat jak rozptýleně, tak i soustředěné do jednoho místa pro větší lokální účinek a pokud jím na soupeře chvíli míříte, zamkne se jeho hledáček a střely budou na cíl naváděny.

Pulsní puška i v UT2003 umožňuje trefit sekundární kouli primární střelou a vyvolat tak výbuch, Link Gun pak dokáže násobit účinnost paprsku tím, že se týmoví kolegové navzájem propojí, přičemž stejně jako v Krotitelích duchů je průšvih, když paprsky zkřížíte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Translokátor a štít
Použití Translokátoru je nyní trochu omezeno tak, že máte v zásobě pět výstřelů, přičemž ubylé „náboje“ se zase pomalu samy doplňují. Čili ve hře můžete použít translokátor kolikrát chcete bez nutnosti pro něj sbírat munici, ale je časově omezena četnost jeho použití a nelze tak provádět akce, kdy neustále za sebou vystřelujete médium a translokujete se do něj. Telefragnutí už se mi také povedlo a jedna vychytávka je úplně nová. Pokud vystřelíte translokační médium a opět stisknete klávesu pro aktivaci translokátoru, přepnete se do režimu kamery umístěné přímo na letícím (a potom i dopadnuvším médiu) a můžete tak sledovat, co se v jeho okolí děje, kam dopadlo, čehož se dá využívat i takticky. Určitě zkuste.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ze zbraní zmíníme i Shield Gun, což je náhrada za bývalý Impact Hammer. Jak jsme si tu již psali, primární výstřel lze použít pro výskok a navíc jako kontaktní zbraň. Sekundárem před sebou vytvoříte zelené silové pole (případně v barvě vašeho týmu), které slouží jako štít proti většině zbraní. Zůstáváte ale zranitelní třeba do nohou, výbuchem apod a použití štítu je časově omezeno. Na nových screenshotech si všimněte, že raketomet změnil barvy a dříve žluté provedení je teď krvavě rudé a víc sexy. V globálu mi přijde účinnost zbraní nižší než dříve a nevím, jestli tento trend je tím pravým, protože je hráče potřeba déle udolávat, případně honit po mapě.

 Adrenalin
I o adrenalinu už jsme psali v prvních dojmech a nyní si zopakujme stručně jeho využití. Zastupuje (a podle mě velice šikovně) power-upy, které se dříve daly nacházet v mapě, kde se jednou za čas obejvily. Nyní je použití power-upu podmíněno nasbíráním 100 jednotek adrenalinu, což lze provést jednak sebráním pilulí v mapě (za každou jsou tři jednotky), ale také a hlavně střílením nepřátel.

Poté, co hodnota vašeho adrenalinu této hranice dosáhne, můžete (až chcete) patřičnou kombinací kláves aktivovat libovolný ze čtyř power-upů. Těmi jsou Speed (dopředu, dopředu, dopředu, dopředu), Regeneration (dozadu, dozadu, dozadu, dozadu), Invisibility (doprava, doprava, doleva, doleva) anebo Berserk (dopředu, dopředu, dozadu, dozadu). Zvolený power-up vám vydrží po dobu, než vám adrenalin klesne na nulu. Tuto dobu prodloužíte sebráním dalších pilulí anebo likvidováním nepřátel.

 Další možnosti dema
Aby byl popis z dema kompletní, zmíníme se alespoň o jeho dalších volbách. Lze vypnout friendly fire anebo jej posuvníkem nastavit až na 200%, rychlost hry se dá měnit od 50 do 200%, volitelně je možné povolit translokátory, ponechávání sebraných zbraní na místě, lze používat mutátory a nastavit parametry hry jako timelimit, fraglimit apod. Hru lze vytvořit až pro 64 hráčů, můžete se připojovat i jako spectatoři a hrajete-li s boty, lze nastavit, aby se jejich úroveň automaticky přizpůsobovala vaší hře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Samozřejmě lze spustit i dedikovaný server, a to jak veřejně dostupný a zobrazovaný v serverových brousičích, tak i privátní, který v seznamech nenajdete. Prostě většina toho, co najdete v budoucnu v plné verzi hry, je i v demu. Tím vším chci poukázat na to, že si demo můžete užívat a testovat skoro se vším všudy a doporučuji zkoušet kombinovat různé herní parametry.

 Závěr
UT 2003 je v podstatě pokračování UT se spoustou společných prvků. Mnoho důležitých věcí jako třeba dynamika pohybu anebo chování a účinnosti zbraní se ale změnily podstatně a bude zajímavé sledovat, jak se s tím hráčská komunita vyrovná. Již teď se názory hráčů podstatně různí - to, co jedni vychvalují, jiní odsuzují apod. Pokud se vám něco na demu nelíbí, tak vývojáři v Digital Extremes a Epicu čekají právě na připomínky hráčů, na které by rádi ještě zareagovali a finální hru podle nich doladili - samozřejmě napište svoje názory i do naší diskuse. V každém případě demo vyvolalo obrovskou vlnu ohlasů a bude to teď ve všech fórech pěkně vařit. My tímto demo opouštíme a přejeme nám všem, aby byla plná hra venku co nejdříve.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Budete-li mít potíže se server-browserem ve hře, je to tím, že ověřovací server v Epicu neustále padá a tak se na něj chvílemi nedá připojit. Tvůrci dema na nápravě pracují, ale pokud byste měli potíže i nadále, můžete pro vyhledávání serverů použít volně stažitelný GameSpy 3D, který demo UT2003 podporuje a vyhledávání přes něj by mělo fungovat bez potíží. Už je venku i zpráva o tom, že se pracuje na patchi pro demo, který odstraní některé zjištěné bugy, přidá podporu pro karty Voodoo 3 a 5 atd. Podrobnější informace o chystaném updatu a odkazy se související tématikou získáte v tomto novinkovém článku z dnešního rána.

Stáhněte si: Hratelné demo (100 MB), PC Games videa (2x 15 MB), Trailer (1,5 MB nebo 6,5 MB), GameStar video (2 MB), E3 2002 video (5 MB nebo 11 MB), Kalendra Icefields video (5 MB nebo 19 MB), Technologické video (55 MB), Cheaty

Související články: Další dojmy z betaverze (7/2002), První dojmy z neofic.dema (6/2002), Preview (4/2002), Unreal Tournament recenze (11/1999), Jak vám poběží UT 2003?, Na čem má běžet UT 2003?, Patch pro demo už brzy

 
Mickey Mouse
připravil: jd


 
 
Mickey Mouse

Nejnovější články