Zastav a nepřežiješ. Kyberpunková akce Black Future ’88 vám dává jen 18 minut života
zdroj: tisková zpráva

Zastav a nepřežiješ. Kyberpunková akce Black Future ’88 vám dává jen 18 minut života

23. 10. 2017 11:14 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Většina z vás již jistě v kinech shlédla světově úspěšné pokračování Blade Runner 2049, proto se vaše zraky mohou upínat směrem k dalšímu kyberpunkovému počinu, byť v jiném médiu. Tím je rougelike plošinovka Black Future '88, které nechybí oči oslepující neonové barvičky a správný syntetický soundtrack. Dohromady to vyznívá tak dobře, že se zde nanejvýš hodí označení tvůrců „Synth-Punk as Fuck“.

Rogulike, cyberpunk, synth soundtrack, pixel art, frenetická akce… To vše můžete čekat od Black Future '88. I když jdou slova rogulike a frenetická akce vždy ruku v ruce, v tomto případě to platí dvojnásob. K cíli vás totiž žene čas. Na zlikvidování hlavního záporáka v jeho věži máte totiž jen 18 minut, které zbývají do výbuchu vašeho srdce.

Koncept tak trochu připomíná ztřeštěný akční film Zastav a nepřežiješ, kde se Jason Statham v roli Cheva Cheliose potýká s podobnými srdečními problémy. A kdo tuhle potrhlost viděl, tak mi s neřízenou akcí dá jistě za pravdu. A stejné to bude i v Black Future '88, kde se o rozechvěnou kameru, proudy laserů a oslnivé výbuchy postará stovka různých zbraní a desítky upgradů.

zdroj: Vlastní

Protože by to samo o sobě moc originality nepřinášelo, nepotýkáte se jen s řadovými robotickými nepřáteli, ale vaším největším protivníkem je věž samotná. Ta se totiž přetváří na základě vašeho konání, nebo spíše nekonání.

Nejenže ráda pozměňuje místnosti, kterými jste již prošli, ale předně se sama zlepšuje zbraněmi a vylepšeními, které za sebou necháte ležet na zemi. Možná si říkáte, proč vůbec nechávat smrtící nástroje za sebou, když se pak obrátí proti vám. Důvod je vcelku prostý. Jsou prokleté.

Čím silnější naleznete zbraň, tím více si jejím používáním ublížíte. Osmnáctiminutový průchod věží je tak jedno velké balancování mezi silnými a slabými zbraněmi. Můžete se po zuby ozbrojit a nejspíš se brzy rozsypat a nebo brát jen nezbytně nutné minimum, ale hrozí vám, že nepřekonáte nepřátele, kteří vznikli z odložených zbraní. Volba bude čistě na vás a nalezení pro vás vyhovujícího stylu si vyžádá spoustu úmrtí.

Naštěstí se vždycky můžete spolehnout na dashování, které je u každé z osmi odemykatelných postav trochu jiné. Jeden uhýbá směrem dopředu, další směrem nahoru. Zabití bosse s sebou přináší vylepšení tohoto nepostradatelného mechanismu - uhnete rychleji, na větší vzdálenost nebo třeba v jiném směru.

Do neonové řeže se navíc můžete pustit i s kamarádem v online i lokání kooperaci a Black Future '88 v takovém případě slibuje ještě vyšší úroveň obtížnosti. Hrou vás navíc doprovází povedený synth soundtrack, který udává slušné tempo. Některé skladby od Tremor Low si můžete poslechnout zde.

S Black Future '88 počítejte až v půlce příštího roku, ale do té doby by se mělo objevit demo, o které se hlaste na oficiálních webových stránkách. Hra si prošla Steam Greenlight a tehdy slibovala early access v posledním kvartálu letošního roku. Zda se ho dočkáme po boku dema, momentálně není známo.

Nejnovější články